Livmorhalskreft, men må livmoren ofres?

Spørsmål

Jeg har kreft i livmorhalsen. Jeg tok en konisering for 5 uker siden og det er disse prøvene som viser kreft i epitelcellevev.

Litt historikk; Jeg har en mor som selv har hatt livmorhalskreft. Jeg fikk en datter for 12 uker siden. Under svangerskapet ble jeg undersøkt nøye fordi jeg hadde celleforandringer og det ble for et halvt år siden tatt biopsi som viste CIN fase 2 eller 3 og jeg var på ytterligere en kontroll uten biopsi hvor det ble avtalt fjerning med laser etter fødselen.

Nå er jeg blitt satt opp til MR og så påfølgende operasjon med hysterektomi. Jeg har et barn og er takknemlig for det men jeg syns allikevel det er litt sårt og "gi" fra meg fruktbarheten min. Da har jeg ikke noe valg lenger... Jeg har funnet en del litteratur på nettet hvor laparoscopic vaginal radical trachelectomy (LVRT) beskrives og har blitt brukt på unge kvinner som kan i mange tilfeller føre til at de får beholde fruktbarheten. Hva vet du om denne metoden? Følger det med en økt risiko for tilbakefall? Hva skal til for at jeg kan vurderes til dette inngrepet? Utføres dette bare på radiumhospitalet i Norge? Har du ellers noen gode råd?
Vennlig hilsen
meg

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det skapte furore da den franske gynekolog og kreftsspesialist lanserte metoden LVRT for noen år siden.Om du kan få tilbud om denne metoden, er avhengig av MR-funnet, typen og størrelsen av kreften og eventuell spredning. Med en strengt begrenset og lokalisert forandring, kunne vel LVRT diskuteres, men foreløpig foreligger ingen langsiktige observasjoner, og sikkerheten er dermed ikke bevist. Så vidt jeg vet er det bare Radiumhospitalet som har vurdert denne metoden tatt i bruk.
Hvordan inngrepet utføres, kan du få et inntrykk av her:
http://www.uni-jena.de/ufk/Zervixinfo/trachel.html.
I alle fall: Lykke til og god bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-