Lite utviklet

Spørsmål

Jeg er en jente på 23 år som hverken har fått menstruasjon eller pupper.. Ser altså fortsatt ut som en 12-åring kroppslig sett! Dette er så vanvittig flaut at jeg ikke tørr å gå til legen en gang!! Og det blir bare ekstra vanskelig siden jeg har utsatt det så lenge!! Er redd for å bli sett på som ufattelig dum som ikke gjorde noe med det for flere år siden. Derfor utsetter jeg det bare lengre og lengre.. Dette er et problem som jeg syns det er forferdelig vanskelig i det hele tatt å skrive om, så hvordan skal jeg noen gang klare å snakke om det?! Lurer også på om jeg har venta så lenge at det er for sent å gjøre noe med det nå? Går det i det hele tatt an å bli normal etter behandling?? Og hvilke undersøkelser og behandling må man gjennom?

Jeg har aldri vært hos legen før(utenom i barndommen), så jeg er aldri syk ellers! Det eneste "problemet" er at jeg aldri har hatt luktesans! Har aldri nevnt dette for noen heller, men syns ikke det er et så stort problem.. Jeg har ikke fått ny fastlege etter at jeg flytta hjemmefra! Kan man bare gå på nermeste legekontor og bestille time da? Eller må man ringe og ordne med fastlege først?

Jeg vet at det er vanskelig for dere å si nøyaktig hva som er galt ol., og dette er sikkert dårlig beskrevet, men jeg setter stor pris på å få vite litt mer informasjon om dette i hvert fall! Så kanskje jeg etter hvert klarer å gå til legen selv om det er vanskelig når man er så sjenert, flau og nervøs som meg!!!!

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Den tilstanden du beskriver kalles for primær amenorè, dette begrepet beskriver en tilstand hvor menstruasjonen aldri er kommet i gang hos en kvinne. Det finnes også sekundær amenorè, her har kvinnens menstruasjon kommet i gang som normalt men har så av ulike grunner stoppet opp.
Ved primær amenore mangler som oftest også det man kaller for de sekundære kjønnskarakteristika, dette er i første rekke brystutvikling og kjønnshår. Det er beregnet at vel 2-3 % av norske kvinner lider av primær amenorè, det er altså ingen sjelden tilstand.

Årsakene til primær amenorè ligger enten i hjernen (hypofysen), i eggstokkene, i livmoren, eller i vagina. Den mest vanlige forstyrrelsen i hjernen er det vi kaller for prolactinom, dette er en godartet svulst på hypofysen som skiller ut hormonet Prolactin. Dette hormonet har en normal funksjon ved graviditet ved blant annet å stimulere melkeproduksjonen, men et prolactinom vil føre til økt og ukontrollert utskilles også når man ikke er gravid og det vil da hindre menstruasjon og utvikling av de vanlige pubertetstegnene.

Det er nok mest sannsynlig at årsaken til dine plager ligger i hjernen og i utgangspunktet vil prolactinom vært den mest sannsynlige diagnosen. Imidlertid skriver du at du ikke har luktesans og det forandrer bildet litt. Der finnes nemlig noe som heter Kallmanns syndrom. Hos kvinner karakteriseres dette syndromet ved primær amenorè, manglende utvikling av kjønnskarakteristika, og manglende eller svekket luktesans. Dette er en sjelden tilstand som rammer cirka 1 per 600000 kvinner (vanligere hos menn), den har også et sterkt arvelig element.
Mennesker med Kallmanns syndrom skiller ikke ut et hormon som heter GnRH (gonadotropin releasing hormone), dette er et hormon som er nødvendig for vanlig utvikling av kjønnsorganer og forplantningsorganer.

Behandling
Både når det gjelder prolactinom og Kallmanns syndrom så finnes der behendling, men behandlingen er svært forskjellig for de to sykdommene. Ved prolactinom er kirurgi ofte det beste alternativet, men man kan også bruke medisiner som hemmer utskillelsen av prolactin. Ved Kallmanns syndrom behandles ved å ta medisiner som tilfører kroppen det eller de manglende hormonene.
Så vidt jeg vet er prognosen svært god ved begge disse tilstandene så lenge man får den behandlingen man behøver, men det er viktig at du nå går til lege.

Hva skal du gjøre
For det første så skal du gå til en lege. Nederst på svaret mitt vil du finne telefonnummeret til fastlegekontoret, ring dem og hør hvilke fastleger som har ledige plasser. Primær amenorè skal utredes av gynekolog så du må få en henvisning dit, nå kan kvinner gå direkte til gynekolog uten henvisning men det er absolutt å anbefale at du også har en fastlege som følger opp dette. Det vil nok også kunne bli snakk om oppfølgning og behandling hos endokrinolog, dette er leger som er spesialister på hormonsystemet vårt.
Selv om jeg har nevnt to tilstander som nok er de mest sannsynlige hos deg, så er det også muligheter for at det er andre årsaker, det er derfor svært viktig at du kommer i gang med utredning så raskt som mulig.

Til slutt kan jeg love deg at fastlegen og gynekologen ikke vil synes du er dum som ikke har kommet før, dette er personer som er vant med å jobbe med mennesker og som vet at vi alle er forskjellige og at vi ikke reagerer likt på ting.

Telefonnummer til fastlegekontoret: 810 59 500

Håper dette var til hjelp og jeg ønsker deg lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-