Lichen sclerosus

Spørsmål

Har i 2 år vært plaget med smerter(svie) og sår rundt og i skjedeåpningen. Har vært til undersøkelse og fått konstantert at lidelsen skyldes Lichen Sclerosus. Har behandlet dette først med østrogen, deretter med dermovat uten at dette har hjulpet nevneverdig.Bruker intimvask/olje og smører med vaselin.
Min gynekolog har ikke annen hjelp å tilby.
Har ikke kunnet gjennomføre et samleie de siste 2 år, noe som selvsagt sliter på samlivet selv om jeg har en svært forståelsesfull ektefelle.Mitt spørsmål er om noen har erfaringer/gode råd for behandling av denne type lidelse.

Kvinne, 50 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Dette er en hudsykdom, som vi ikke kjenner årsaken til. Den mest effektive behandling er langvarig bruk av en sterk corticoidsalve, f. eks. Dermovat over flere uker - noen ganger måneder. Egentlig skal dette midlet ikke benyttes på slimhinner, men på denne tilstanden er fordelene større enn ulempene. Hormonkremer (østrogen/testosteron) har ikke vist seg å ha effekt. Olivenolje er ellers et godt middel til lokal anvendelse i forbindelse med samleie. Jeg synes ellers det måtte være rimelig å henvise deg til hudlege for å følge opp behandlingen!