Lichen sclerosus

Spørsmål

Har i 2 år vært plaget med smerter(svie) og sår rundt og i skjedeåpningen. Har vært til undersøkelse og fått konstantert at lidelsen skyldes Lichen Sclerosus. Har behandlet dette først med østrogen, deretter med dermovat uten at dette har hjulpet nevneverdig.Bruker intimvask/olje og smører med vaselin.
Min gynekolog har ikke annen hjelp å tilby.
Har ikke kunnet gjennomføre et samleie de siste 2 år, noe som selvsagt sliter på samlivet selv om jeg har en svært forståelsesfull ektefelle.Mitt spørsmål er om noen har erfaringer/gode råd for behandling av denne type lidelse.

Kvinne, 50 år

Svar

Dette er en hudsykdom, som vi ikke kjenner årsaken til. Den mest effektive behandling er langvarig bruk av en sterk corticoidsalve, f. eks. Dermovat over flere uker - noen ganger måneder. Egentlig skal dette midlet ikke benyttes på slimhinner, men på denne tilstanden er fordelene større enn ulempene. Hormonkremer (østrogen/testosteron) har ikke vist seg å ha effekt. Olivenolje er ellers et godt middel til lokal anvendelse i forbindelse med samleie. Jeg synes ellers det måtte være rimelig å henvise deg til hudlege for å følge opp behandlingen!