Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lengre mens-sykluser, årsaker?

Spørsmål

Hei. Jeg er 31 år og sluttet på p-piller i april. I august og oktober har jeg hatt veldig forsinket menstruasjon (minst én uke). Denne gangen er mensen over en uke forsinket, 36 dager siden forrige menstruasjon. Har vanligvis regelmessig mens, med litt kort syklus (ca 26 dager). Jeg har samboer og regelmessig sex, men prøver ikke aktivt å bli gravid (har feks ikke brukt eggløsningstest). Har tatt to graviditetstester om morgenen, som begge har vært negativ. Kjenner at jeg blir urolig av at mensen er så forsinket når jeg ikke er gravid. Er normalvektig, trener et par ganger i uka og tror ikke jeg stresser spesielt mye. Føler meg generelt i fin form. Hva kan dette skyldes? Og burde jeg oppsøke fastlege? Takk for hjelp!

Svar

Hei.

Forsinket mens og endrede sykluser kan skyldes hormonelle forhold, psykologiske faktorer inkl stress, og det behøver heller ikke nødvendigvis å ha noe ytre påvisbar årsak. Graviditet har du utelukket.
Du føler deg i fin form og har ingen plager, heller ikke fra underlivet, så jeg tenker ikke at du nødvendigvis må oppsøke lege for dette, men kan se det noe an. Men hvis du vil vite om det går an å finne ut noen eventuell årsak til dette, så kan du oppsøke fastlege eller gynekolog for utredning.

Ha det bra.