Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lekker urin når jeg hoster eller nyser

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 34 år. Problemet mitt er at jeg opplever urinlekkasje når jeg hoster eller nyser. Det skjer ikke hver gang, men innimellom. Det skjer mye oftere når jeg bruker tampong under menstruasjon. Det er ikke veldig mye som kommer ut, men jeg må skifte undertøy når det skjer. Jeg er ofte redd for at dette skal skje når jeg ikke er hjemme. Problemet startet for ca ett år siden. Jeg vet ikke om det er relevant, men i tyveårene var jeg 5 år i et forhold preget av grov seksuell vold og jeg er redd for at jeg har blitt ødelagt nedentil av eksmannen min og at det er grunnen til urinlekkasjen. Den seksuelle volden skjedde ihvertfall ukentlig om ikke oftere i alle de fem årene. Jeg har forsøkt å spørre legen min, men jeg er altfor flau til å nevne det. Jeg har ikke født barn. Har du noen råd?

Kvinne 34
Svar

Hei.


Det du beskriver er ganske så vanlig, og det kalles stressinkontinens. Det er naturlignok ganske så plagsomt for den det gjelder, men heldigvis finnes det gode råd og eventuell behandling for dette.


Jeg vil sterkt anbefale deg å lese det som står i disse linkene om stressinkontinens:


https://helsenorge.no/sykdom/nyrer-og-urinveier/stressinkontinens

https://helsenorge.no/sok#k=stressinkontinens


Det kan hos mange bedres betydelig med bekkenbunnsøvelser, da det kan skyldes at musklene som stenger av for urinen, er svekket, og muskler kan som kjent trenes opp igjen. Øvelsene står meget klart og greit forklart i den øverste linken. Det synes jeg du kan starte med, men samtidig synes jeg avgjort at du også skal til en gynekologisk undersøkelse, for å se om der kan være medisinske årsaker, f.eks. mekanisk / anatomiske årsaker, som kanskje krever en operasjon for at du skal bli bra. Slike operasjoner, for de som trenger det, har man usedvanlig mye igjen for, og det ville være leit om du skulle gå glipp av en eventuell nødvendig behandling, fordi at du er "for flau" til å ta dette opp med legen din.

Jeg forstår deg godt, og mange har slike "flauhetstanker" om ting som har med underliv, urinlekkasje osv å gjøre, men da tror jeg du bør bare blåse denne flauheten en lang marsj, med tanke på potensiell gevinst ved å oppsøke lege. Husk i den forbindelse at vi menneskerer faktisk utmerket i stand til å tåle ubehagelige eller flaue ting. Det er ingen automatikk i at man "skal" la være å gjøre flaue ting, det er viktig å ha klart for seg at det kan du selv velge å utsette deg for, uten noe som helst problem, annet enn en forbigående følelse, og følelser er som kjent ikke farlige på noen måte. Og så er det en viktig ting til du skal vite, som kan være med å "bygge ned" flauheten din: Enhver lege har hatt utallige pasienter med akkurat denne problemstilling på kontoret. Det er for "hverdagsmedisin" å regne, og for legen din vil en slik problemstilling være akkurat like lite "flau" og like normal og grei som om du oppsøkte legen for sår hals eller øreverk. Legen din vil følgelig håndtere dette så profesjonelt at du umiddelbart vil merke at det slett ikke er så flaut som du forventet.  Din forventning om flauhet er garantert særdeles mye større enn det du vil føle når du først kommer til legen. Et meget godt trick for å redusere flauheten, er å sette ord på det med en gang, helt i begynnelse av legekonsultasjonen. Start med å si at "dette har jeg utsatt i svært lang tid, for jeg er så flau av meg" eller noe slikt. Da har du effektivt stukket hull på ballongen, og resten er greit. Akkurat det garanterer jeg deg faktisk. Så ikke nøl med å oppsøke lege for dette, for ellers kan det være du går glipp av nødvendig og effektiv hjelp for dette, i verste fall. I noen tilfeller kan medisiner også brukes, og de trenger du resept for å få. Legen din evt i samarbeid med gynekolog vil kartlegge om ditt lekkasjeproblem best kan behandles med bekkenbunnstrening, kirurgi eller medisiner. Det er enhver grunn til å tro at dette er noe du kan bli mye bedre av eller bli kvitt. Det er heller ingenting i veien for å starte bekkenbunnsøvelser med en gang, i påvente av legetime, så les hvordan det gjøres i linkene ovenfor.

Håper at svaret er til nytte, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-