Latent Klamydia?

Spørsmål

Jeg fikk konstatert klamydia sommeren 1990 etter en rutinemessig gyn. undersøkelse. Jeg hadde da vært sammen med min partner i 9 år og ikke hatt andre seksualpartnere. Min samboer sa at han heller ikke hadde hatt det. Legen svarte ikke på mitt spørsmål om jeg kunne båret på smitten fra før jeg traff ham (dvs. i 9 - 10 år). Det medførte at jeg trodde det var mulig, eller at det måtte være feil resultat av testen. For to år siden, i 2002, tilsto samboeren min at han hadde vært utro på nyåret i 1987. Mitt spørsmål er: Kan jeg ha vært smittet med klamydia i 3 1/2 år uten symptomer, eller må jeg ha blitt smittet på et senere tidspunkt, dvs. nærmere sommeren 1990? Relevante sykdommer/medisiner: Ingen Kvinne, 54 år

Svar

Vanskelig spørsmål! Klamydiamikroben gir symptomer hos kvinner i bare ca. 10-20%, mens menn vil ha plager med utflod og svie i mer enn 50%. Mikroben kan ligge latent i underlivet i måneder - og sannsynligvis flere år. Det er derfor ikke mulig å kunne si sikkert om du har hatt Klamydia i 3 eller 10 år. Dessverre. Får man symptomer, skjer dette vanligvis 1-3 uker etter smitten.