Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne ønsker sterilisering

Spørsmål

Jeg er en dame på 36 og har to barn. Jeg ønsker ikke flere barn og vil steriliseres. Jeg har både før og etter svarngerskap brukt prevensjonsmidler og har veldig dårige erfaringer med de. Jeg kan ikke ta p-piller på grunn av hodepine, humørsvinginger og store blødninger. Jeg og samboer kan ikke bruke kondomer siden han er allergisk mot latex. Jeg har tidliger brukt plaster, men det datt av flere ganger og jeg reagerte dårig på den. Sprøyter er jeg redd for. Jeg har brukt naturlige metoder, men anser at jeg blir nervøs og stresset fordi de ikke er sikre. Jeg er panisk redd for å bli gravid og jeg blir preget av at jeg kan bli det. Jeg er i fulltidsjobb. Min man jobber mye og jeg har ikke besteforeldre eller annen familie i nærheten. Jeg tåler hormoner dårig. Det helt avgjørende for min familie at jeg "står på". Jeg ser på steriliseringen som min eneste mulighet. Jeg har lest om egenandel for inngrepet. Det er ikke aktuelt for mannen min å ta den og jeg lurer på hvor strengt praksiseres reglene og om jeg kvalifierer for å slippe egenandelen? Hva ska jeg vektlegge når jeg snakker med fastegen min?

Kvinne
Svar

Hei.


Jeg synes du skal forklare dette til fastlegen din eksakt slik du så tydelig og greit forklarer det her til oss. Du har jo både gode medisinske grunner, og gode psykologiske/sosiale grunner, og ditt ønske er gjennomtenkt og ikke impulsivt, og du har to barn allerede. Det ser jo da ut for meg som at der ikke finnes noen tungtveiende grunner til at du ikke skulle få dette ønsket innvilget.

Her har du link til en informasjonsbrosjyre fra Helsedirektoratet om sterilisering, les den:

https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/288/Informasjon-om-sterilisering-i-henhold-til-lov-om-sterilisering-IS-2048B.pdf

Jeg synes det muligens virker som du ser ut til å tenke at dette er et "nåløye" du skal gjennom, men jeg ser som sagt ikke helt problematikken her, jeg, så bare ta kontakt med fastlegen din så er det enhver grunn til å tro at du kan få dette ordnet. 

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-