Kvinne 30 år som nylig er konisert. Når kan jeg ha sex?

Spørsmål

Jeg ble påvist celleforandringer grad 3. Ble behandlet med konisering i april, ble fortalt at de tok litt ekstra ettersom det var veldig irritert. Nå i mai fikk jeg det etterlengtede brevet: Alle forandringer med ACIS-er fjernet, men det kan nok være noen forandringer igjen av den andre typen celleforandringer. (CIN III)

Jeg skal derfor tilbake igjen på kontroll om 6 måneder. Typ slutten av oktober, begynnelsen av november.

Problemet er at jeg har møtt drømmemannen, mannen jeg ønsker å skape et liv sammen med, barn osv. Jeg er 30, så ønsker ikke vente altfor lenge heller. Vi har avstått fra sex i 3 mnd (vi har aldri hatt sex sammen), pga jeg ble noe paranoid ved påvisning av de grove celleforandringene og ettertiden nå for at såret skal gro ordentlig. Men vil jo være intim med mannen jeg elsker og ønsker å skape et liv sammen med.

Jeg lurer på hvordan jeg skal gå fram, både det å være intim, men også beskytte meg samt lege fra de celleforandringene som fortsatt kan være kvar. Jeg vet jo kondom er et alternativ, men vi ønsker å bli gravide. Jeg er allerede livredd, etter koniseringen at mine sjanser for å få barn er mindre, og alderen gjør det ikke bedre.

Så noen spørsmål er da følgende:

1. Hvor stor sjanse er det for at CIN III som fortsatt er igjen, vil smitte evt nåværende mann og skape en sirkel slik at jeg blir smittet igjen/forverrer smitten som allerede er der? Slik at jeg evt ender opp med kreft eller ny konisering?
2. Hvor stor sjanse er det for at jeg kan få barn etter en konisering hvor det ble tatt mer av livmorstappen enn normalt?
3. Kan jeg bli helt frisk og celleforandring-fri? Og hva kan jeg gjøre for å hjelpe til med dette?
4.Hva kan jeg gjøre og hva burde jeg gjøre utifra hva jeg har skrevet i teksten over? Vil ikke leve et liv med frykt om å aldri få barn eller å utvilke flere celleforandringer i livmoren som i verstefall må endes med å fjernes pga kreft, men vil ha et normalt liv med ny mann og ønsket om familie.

Hilsen Kvinne 30

Svar

Hei

Det er rundt 1 av 10 kvinner som får celleforandringer som må behandles med konisering. Halvparten av disse er 34 år eller yngre. Etter konisering vil det være et åpent sår på livmortappen som gror i løpet av 2-3 uker. Kvinnen vil derfor ha blødninger i noen dager og inntil 2-3 uker etter konisering. Det anbefales å unngå samleie og bading i badekar så lenge du blør. Det går greit å dusje. Når såret er grodd, vil overflaten være dekket av normal slimhinne. Det er ikke nødvendig å vente i 3 måneder før du har sex med tanke på at slimhinnen skal gro.

Av de som blir behandlet er det rundt 1 av 10 som får tilbakefall av celleforandringer slik at de må behandles på nytt. Det er omtrent 1 av 100 kvinner som utvikler kreft etter behandling med konisering, men siden det er ekstra tett oppfølging med kontroller etter konisering, vil kreftsykdommen som regel oppdages i tidlig stadium med god prognose.

Det viser seg at risiko for tilbakefall av celleforandringer er omtrent den samme uavhengig om reseksjonsrand er fri eller ikke. Det viktigste er at celleprøven er normal og HPV-test er negativ ved kontroll etter konisering. Omtrent 70 prosent vil ha negativ HPV-test ved kontrollen 6 måneder etter konisering, og 90 prosent vil ha negativ HPV-test 12 måneder etter konisering. Risiko for tilbakefall av celleforandringer er størst når det foreligger vedvarende infeksjon (persistens) av samme HPV-type før og etter konisering.

Flere studier viser at HPV-vaksine kan redusere risiko for tilbakefall etter konisering. Det er også en norsk studie som viser at kvinner med celleforandringer raskere blir kvitt disse dersom de bruker kondom. Årsaken er trolig redusert risiko for overføring av HPV i et parforhold. Det er sannsynlig at HPV-vaksine vil ha samme effekt ved å redusere risiko for smitte. Det er kanskje enda mer effektivt å unngå å ha sex, men siden du har møtt drømmemannen, er dette et dårlig alternativ.

1. Hvor stor sjanse er det for at CIN III som fortsatt er igjen, vil smitte evt nåværende mann og skape en sirkel slik at jeg blir smittet igjen/forverrer smitten som allerede er der? Slik at jeg evt ender opp med kreft eller ny konisering?

Jo lenger tid det går fra konisering til du har sex, desto lavere er risiko for at du fremdeles har HPV. Omtrent halvparten blir kvitt HPV i løpet av få uker etter konisering, 70 prosent er kvitt HPV seks måneder etter konisering, og 90 prosent er kvitt HPV ett år etter konisering.

Jeg tror ikke at risiko for at du smitter mannen med HPV er større enn risiko for at han har HPV fra før og kan smitte deg. Dersom dere begge tar HPV-vaksine, vil risiko for smitte bli betydelig redusert. Generelt er det 10 prosent av alle kvinner som blir konisert som opplever tilbakefall av celleforandringer slik at de må koniseres på nytt. Risiko for tilbakefall er lavere dersom du tar HPV-vaksine. Uten HPV-vaksine vil det være 1 av 100 kvinner som er konisert som senere utvikler kreft.

2. Hvor stor sjanse er det for at jeg kan få barn etter en konisering hvor det ble tatt mer av livmorstappen enn normalt?

De fleste kvinner som har fått behandling med konisering har normal svangerskap og fødsel. Konisering påvirker vanligvis ikke evnen til å bli gravid, men kvinner som er blitt behandlet med konisering har litt økt risiko for senaborter og for tidlige fødsler i senere svangerskap. I Norge fødes 5-6 prosent av alle nyfødte for tidlig. Det vil si fødsel før 37 uker. Etter konisering øker denne risikoen til rundt 10 prosent.

Vanligvis gis det ingen spesiell oppfølging under svangerskap til kvinner som er konisert, men det er mulig å måle lengden av livmorhalsen under svangerskap ved hjelp av ultralyd. Dersom livmorhalsen er kortere enn 2,5 centimeter er det større sjanse for at moren føder for tidlig. Gravide med kort livmorhals og symptomer på for tidlig fødsel blir derfor innlagt på sykehus som har kapasitet til å behandle for tidlig fødte barn.

3. Kan jeg bli helt frisk og celleforandring-fri? Og hva kan jeg gjøre for å hjelpe til med dette?

Ja. De fleste kvinner som blir behandlet med konisering vil aldri få tilbakefall av celleforandringer. Selv om du ikke tar HPV-vaksine er det 90 prosent sannsynlig at du ikke vil få tilbakefall. HPV-vaksine kan halvere risiko for tilbakefall.

4. Hva kan jeg gjøre og hva burde jeg gjøre ut ifra hva jeg har skrevet i teksten over? Vil ikke leve et liv med frykt om å aldri få barn eller å utvikle flere celleforandringer i livmoren som i verste fall må endes med å fjernes pga kreft, men vil ha et normalt liv med ny mann og ønsket om familie.

Så lenge du følger alle anbefalinger om kontroll med celleprøve og HPV-test etter konisering, har du lav risiko for kreft. Hvis du får tilbakefall av celleforandringer, kan du behandles med konisering en gang til. De fleste som blir behandlet med konisering har ingen problemer med svangerskap og fødsel. HPV-vaksinen kan redusere risiko for tilbakefall. Vaksinen gir god beskyttelse mot smitte allerede to uker etter første dose.

Lykke til med drømmemannen og planer om familie!