Kvinne 23 år med celleforandringer og blødninger. Kan det være kreft?

Spørsmål

Hei,
For noen måneder siden, kanskje ett år, så var jeg plaget med blødninger etter samleie. Første tanken som slo meg var om jeg hadde celleforandringer, men slo fra meg tanken fort igjen da det ikke var så lenge siden sist celleprøve. Som da hadde vist lette celleforandringer i juni 15, men ingenting i desember 15. I august så begynte jeg å blø av ingenting, spesielt når jeg stresset og begynte å bli plaget med blødninger daglig (noe jeg er d.d), samt masse vannaktig utflod. Etter to uker dro jeg til legen og tok noen prøver, og etter noen uker fikk jeg svar på bla celleprøven. Den viste celleforandringer; HSIL med påvist høyrisiko-HPV. Men ikke HPV 16 og 18. I slutten av oktober var jeg på sykehuset for kolposkopi og biopsi, og h*n mente h*n var ganske sikker på at jeg måtte ha konisering bare av å se på livmorhalsen min. To uker etter ringte h*n meg og sa det fortsatt var noe med prøvene mine (vet ikke hva biopsien viste, glemte å spørre), men pga alderen min så ville h*n ikke begynne å operere meg allerede nå. Så h*n ville at jeg skulle komme tilbake om 4-6 måneder og ta ny biopsi. Men både h*n og fastlegen mener at blødningene ikke kommer av celleforandringene, fordi celleforandringer ikke gir symptomer. Nå skal det sies at jeg har hatt hormonspiral fra juni 15 til okt 17, så dem mener blødningene kommer av den. Men nå har jeg altså snart blødd i fire måneder og to måneder uten hormonspiralen. Vet ikke helt hva jeg vil med dette. Men hva tenker du? Er det riktig at jeg skal komme tilbake for ny biopsi når den også viste noe, bare pga alderen min? Har forresten tatt HPV-vaksinen.

Lurer også på en ting til, vet ikke om du kan svare på det men; For noen uker siden, så fant jeg en kul under huden bak på låret, litt under rumpa på en måte. Var hos legen den 13 nov og fikk h*n til å kjenne på den samtidig som jeg var der, og han synes den var stor, hvertfall 1-1,5 cm. Men h*n trodde ikke det var noe farlig og mest sannsynlig var det en hoven lymfeknute, mente han.

Svar

Hei

Blødninger må alltid utredes. Det er ikke normalt å ha blødninger etter samleie. Det er noen unge kvinner som er plaget med ektopi der slimhinnen på innsiden av livmorhalsen (sylinderepitel) vokser på utsiden av livmortappen der det vanligvis skal være plateepitel. Dette er ikke farlig, men kvinner med ektopi kan ha lett for å blø. Noen kvinner synes blødningene er så plagsomme at de velger å la seg konisere for å fjerne området med ektopi, men de fleste leger oppfatter dette som overbehandling. I ditt tilfelle har du fått påvist celleforandringer og positiv HPV-test slik at du må utredes og følges opp, spesielt hvis du fortsetter å blø.

Jeg synes du skal be om ny utredning hos gynekolog med kolposkopi og biopsi. Det kan også være aktuelt med pipelleprøve fra slimhinnen i livmorhulen (endometriet). Selv om risiko for livmorhalskreft og kreft i endometriet er lav hos kvinner under 25 år, er ikke risiko null. Det stemmer at celleforandringer i seg selv vanligvis ikke gir blødninger. Høygradige celleforandringer (HSIL) på celleprøve må alltid utredes med kolposkopi og biopsi. Selv om biopsien ikke viser behandlingskrevende celleforandringer (be om utskrift av histologisvaret fra patologen), må du følges med celleprøve og HPV-test hvert år inntil både celleprøven er normal og HPV-test er negativ. Dersom du fortsetter å blø, må du utredes tidligere.

Det er bra at du har tatt HPV-vaksine. Den beskytter mot HPV type 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av livmorhalskreft. Det passer også med at HPV-test var negativ for 16 og 18, men positiv for "andre" typer. Det er sjelden at unge kvinner utvikler kreft forårsaket av andre typer enn 16 og 18, men selv om risiko er lav, vil det alltid være noen som får kreft. I Norge er det årlig 3-6 kvinner under 25 år som får livmorhalskreft.

Når det gjelder kulen på bakside av låret er de vanligste årsakene forstørret lymfeknute, fettkul (lipom) eller atherom (epidermalcyste). En lymfeknute skal ikke være forstørret over flere måneder. Som patolog liker jeg å se på biopsier i mikroskop for å kunne gi en sikker diagnose. For at jeg skal kunne gjøre dette, må legen din fjerne kulen og sende den inn til histologisk undersøkelse.