Kul ved vagina

Spørsmål

Hei!
Jeg oppdaget for litt siden en liten kul litt over vagina, jeg har lagt merke til den før men var sikker på at det bare var en kvise. Den er nå litt øm, og minst 1cm i diameter. Jeg har hørt om "hormonknuter" og har akkurat fått mensturasjon. Finnes det noen måte å vite om det er en hormonknute, kvise eller eventuelt svulst? Jeg er ikke seksuelt aktiv så det er neppe en kjønnssykdom. Jeg vil absolutt ikke gå til legen med dette med mindre det er sterk mistanke om noe alvorlig. Hvor lenge kan jeg eventuelt vente før kulen burde ha forsvunnet?

Kvinne, 20 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har altså oppdaget en liten kul, som er litt øm, ovenfor vagina den siste tiden, og lurer på hva det kan være.

Du kan ha helt rett i at dette godt kan skyldes en slags kvise, eller rettere sagt en byll, som er en lokal ansamling av puss som er omkranset av vanlig vev. Absesser er ofte forårsaket av at man har fått noe gjennom huden slik at bakterier har kommet inn. Slike tilstander er ofte ekstremt smertefulle og huden over blir rød, hoven og spent. Man kan ofte føle at kulen er myk og lar seg presse ned. Absesser bør behandles med åpning og tømming, ofte trenger man også antibiotikabehandling selv om dette er lite effektivt ved absesser.

En annen sannsynlig årsak, er at kulen du kjenner kan være en talgcyste (Aterom). Dette er en ufarlig hudcyste som består av talg og har en grøtlignende konsistens, det utvikler seg når en talgkjertel blir tettet igjen. Siden et aterom ligger i selve huden vil det bevege seg sammen med denne og huden kan ikke beveges over kulen.

Fettkul (lipom) er en godartet ansamling av fettvev som ligger like under huden. Disse kan oppstå over alt i kroppen vår men er altså mest vanlig like under huden, huden vil da kunne beveges over kulen. De vanligste stedene er på overkroppen og på armene, men de kan dukke opp over alt.

Det virker som du frykter kjønnsvorter. Dette er spisse, stilkete eller blomkålsliknende vorter som er lokalisert til området rundt endetarmen eller kjønnsorganene, og det høres ikke ut som om dette kan være årsaken til din utvekst. Kreft omkring vagina forekommer, men er sjeldent, og oppstår stort sett alltid hos eldre kvinner.

Det er dessverre umulig å stille noen sikker diagnose over internett. Jeg har nevnt noen av de mest sannsynlige årsakene til din kul. Som en generell regel bør kuler som ikke går tilbake undersøkes av lege, men du kan trygt se det ann i 3-4 uker.

Håper svaret kan være til hjelp!