Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kul i magen, redd for kreft

Spørsmål

Hei. For litt over en uke siden lå jeg og kjente og klemte litt på magen. På venstre side(Ca ved hoften) kjente jeg en kul. Jeg ble ganske bekymret da jeg kjente den. Dagen etterpå kjente jeg den også. Så gikk jeg på toalettet og hadde avføring, og etter det kjente jeg den ikke, klarte ihvertfall ikke å finne den igjen. Kan det ha vært avføring i tarmen jeg kjente? For når jeg klemte litt på den hørte og kjentes det ut som litt «sprake» lyder. Ser på anatomien på bilder at siste del av tykktarmen går over forbi på venstre side ved hoften. Jeg er ganske bekymret og har derfor lett etter kulen igjen. Uten å finne den, og da tenker jeg, kanskje jeg klarte å kjenne livmoren? Eller eggstokkene? Men at jeg ikke klarer å finne frem til kulen igjen. Jeg har derfor noen spm: hvor vanlig er det med eggstokkreft i min alder?(jeg er 30 år) er det noe sannsynlig? Jeg blir fulgt opp hvert halvår på gynekologisk AVD pga høyrisiko HPV og har hittil bare fått svar med lavgradig celleforandringer. Også etter vevsprøve/biopsi. Tok ultralyd av underlivet for et år siden der alt var normalt, som jeg skjønte. Og tok en ultralyd for et halvt år siden også pga at jeg blør og har mer smerter under menstruasjonen etter en spontanabort for 1,5 år siden og måtte ta utskrapning. Derfor ønsket jeg og fikk en ultralyd av underlivet også for ca et halvt år siden. Der bare bemerket hun at jeg var litt «hoven» i livmorhulen, men at dette mest sannsynlig var pga at jeg skulle ha menstrasjon ganske snart. Men ingen andre bemerkninger. Så kommer spm nr tre: de ser vel på ultralyd om man har noen cyster/svulster på eggstokkene? Eller noe annet sted i livmoren? jeg kjenner lite til tilstander i underlivet, og hvor stor sjans det er for å utvikle kreft? Jeg blir fulgt opp hver 6.mnd med celleprøve på sykehuset(og med evt videre vurdering om behov for biopsi/vevsprøve)og det kan vel ikke oppstå kreft eller alvorlig kreft i mellom kontrollene? På forhånd- takk for svar Hilsen en litt bekymret jente

Kvinne 30
Svar

  

Som du selv er inne på, så er en kul som forsvinner mest sannsynlig en tarm med avføring, og spesielt fordi det er på venstre side hvor tarminnhold kan samle seg opp før den kommer ut som avføring. Du må være ganske slank for at du kan kjenne avføring eller være ganske forstoppet.

Normalt kan man hverken kjenne eggstokkene eller livmoren ved å kjenne på magen, de ligger godt gjemt lavt i bekkenet. Når legen skal foreta underlivsundersøkelse, må det foregå med fingre inne i skjeden som skjøver livmor opp mot den utvendige hånden, så man får en fornemmelse av størrelsen. Livmoren kan bli forstørret av godartede muskelknuter, det er vanligste årsak til at man kjenner en kul på magen. Muskelknuter forekommer hos over halvparten av alle kvinner i 40 års alderen, hos de fleste er de så små at de bare ses ved ultralyd. Men de forsvinner ikke.

Cyster forekommer normalt på eggstokkene i forbindelse med at egg modnes og løsnes fra eggstokken. DE kommer og går. De kan bli 3-4 cm store, men vil selv da ikke kunne kjennes fra magen. De skal være veldig store, 10 cm? for å kunne kjennes fra utsiden.

Kreft i tarmen kan en sjelden gang kjennes som en kul på magen, men en slik kul/tumor vil ikke forsvinne.

Så til dine spørsmål:

· Kan det ha vært avføring i tarmen jeg kjente? Svar: ja, mest sannsynlig

· Uten å finne den, og da tenker jeg, kanskje jeg klarte å kjenne livmoren? Svar: lite sannsynlig av du kjente livmoren og at den så ‘ble borte’

· Eller eggstokkene? Svar: også meget usannsynlig

· Men at jeg ikke klarer å finne frem til kulen igjen. Jeg har derfor noen spm: 

                  -hvor vanlig er det med eggstokkreft i min alder?(jeg er 30 år) Svar: Gjennomsnittsalder for eggstokkreft er 69 år, i 2018 fikk 444 norske kvinner eggstokkreft, 9 var under 35 år.

                  -Så kommer spm nr tre: de ser vel på ultralyd om man har noen cyster/svulster på eggstokkene? Svar: Cyster på eggstokkene kommer og går. Ved ultralyd kan man i de fleste tilfeller seg om det er ‘vanlige’ cyster eller om det er ‘farlige cyster’

                   -Eller noe annet sted i livmoren? jeg kjenner lite til tilstander i underlivet, og hvor stor sjans det er for å utvikle kreft? Svar: Det danne ikke cyster i livmoren, men godartede muskelknuter som sitter i livmorveggen. Det er ikke vanlig å bruke uttrykket ‘hoven’ om forhold ved livmoren, men 'tykk livmorslimhinne', slimhinnen sitter på innsiden av livmorveggen og avstøtes ved menstruasjon. Kreft i livmorslimhinnen er meget uvanlig før overgangsalderen. Det vil ikke avsløre seg som en ‘kul’, men blødning etter overgangsalderen.

·Jeg blir fulgt opp hver 6.mnd med celleprøve på sykehuset (og med evt videre vurdering om behov for biopsi/vevsprøve)og det kan vel ikke oppstå kreft eller alvorlig kreft i mellom kontrollene? Svar: Det er lite sannsynlig med at utviklingen kan skje mellom to undersøkelser, og kreft på livmorhalsen vil ikke vise seg som en kul, men ved blodig utflod og/eller unormal blødning. Husk at celleprøven sier noe om forstadier/kreft på livmorhalsen, den sier ikke noe om andre former for kreft, som f.eks. eggstokkreft.


Risiko for kreft:

Eggstokkreft: 1,2%

Livmorhalskreft: 1%

Livmorkreft (i slimhinnen): 2,6%

Tarmkreft: 7%


Hvis du ikke er beroliget, så kan du be din fastlege foreta en underlivsundersøkelse av deg og henvise deg til gynekolog, hvis det er mistanke om noe unormalt.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-