Kul i brystet

Spørsmål

Jeg fikk eksem på brystet sist uke, ca klokke 4-6. Dermed sjekket jeg brystet, og fant en øm klump. Når jeg klemmer på klumpen får jeg et søkk i huden, men ikke utenom.Fikk dactacort hos lege, kløen er borte nå. Legen kjente klumpen. Men var ikke bekymret, sa jeg skulle kjenne igjen om 3 uker. Jeg har hatt ømme bryst ca siste år, trodd det har med at brystene blir større. Ettersom jeg har lagt på meg ca 3 kg på et år, 55 kg nå. Har selv tenkt jeg har liten sjanse til brystkreft, relatert til to fødsler og lenge amming har jeg regnet meg til 44% mindre sjanse. Er også "ung", samt ikke kjent brystkreft i Fam. Jobber nattevakter da, gjort det i 14 år. På grunn av barna som jeg er alenemor for, så kommer frykten. Jeg sluttet å amme for 1,5 år siden, kan enda klemme ut råmelk dersom jeg en sjelden gang tester, men renner ikke ut noe spontant. Høyre bryst har alltid vært størst, hatt mest melk i det også. Men nå er v.bryst størst, der klumpen er. Sprenger bh-er og har måttet kjøpe nye. Igjen tenkt at vektøkning er årsak, men klarer ikke slå meg til ro med dette uten en mammografi...
hva tenker du? Er frykten ubegrunnet? Burde jeg fått en henvisning til mammografi?
Ellers frisk. Har mye muskelrykk/skjelvinger uten påvist årsak. Smerter i ledd/lyske etc, men jobber vanlig.

Svar

Hei! Klump i brystet skal man ta alvorlig. Spesielt om den er nytilkommet og man ikke har registrert den tidligere. Imidlertid er ondartet kul sjeldent øm ved berøring/undersøkelse. Den er hard i konsistens uten smerter. Du har i tillegg hatt et eksem som kan ha sammenheng. Legen din ga et forsnuftig råd ved å se det an i noen uker. Om den forsvinner så er det bra. Om ikke bør du fått tatt en mammografi eller ultralydsundersøkelse. Jeg forstår godt at du går å bekymrer deg, det er helt vanlig. Om du føler at dette tar på kreftene er det mulig å be legen om en tidligere henvisning. Sannsynlighet for at det er brystkreft er svært liten ut fra det du beskriver.Jeg håper ihvertfall det virket beroligende.