Kul i brystet hos ammende

Spørsmål

Hei
Etter fødsel for 8 mnd siden har jeg brukt brystpumpe (barnet kunne ikke suge selv). Trappet gradvis ned, og pumpet meg siste gang for 2 uker siden. Brystene har vært ømme og "ruglete" etterpå, men er bedre nå. Men nå kjenner jeg en distinkt kul under brystvorten på h. bryst. Hvor lang tid skal det ta før jeg kan se bort fra tette melkekjertler?

Medisiner: minipiller

Kvinne, 37 år

Svar

Hei!

Det er vanlig at ammende kjenner kuler i brystet og dette kan vare også noe tid etter at ammingen er ferdig. HVis du har høy feber og huden over kulen er øm og rød må man tenke på en infeksjon, men er det ikke smerter er vel "klumpete kjertelvev" den mest naturlige forklaringen. Hvis kulen forsvinner er det definitivt ikke noe farlig. Imidlertid må du følge med kulen og hvis den ikke forsvinner eller du er engstelig bør du snakke med legen din om denne.

Det kan gjøres mammografi av brystene dine, men fordi kjertelvevet er såpass aktivt så kan det være vanskelig å vurdere brystet tilfredsstillende. I såfall kan man supplere med ultralydundersøkelse for å finne ut hva kulen består av.