Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kroniske soppplager

Spørsmål

Hei! Har gått med en soppinfeksjon i underlivet lenge, 1 års tid, uten å være klar over at det i det var det. Har prøvd vagitorier + krem, som har hatt effekt der og da, men så blir symptomene like ille igjen 2-3 dager etterpå. Har også prøvd Diflucan 150 mg engangsdose. Også det hjalp, men effekten varte heller ikke her. Gikk til legen og fikk resept på 12 stk Fluconazol 150 mg. Skulle t 1 tab på dag 1, dag 4 og dag 7, og deretter 1 gang i uka i 4 uker. Har god effekt den første uken, men når det skal gå en uke mellom hver gang jeg tar tablettene blir symptomene like ille som det var i første omgang. Finnes det sterkere tabletter enn 150 mg som kan brukes, eller kan jeg evt. gjenta samme hyppigheten av tablettene i den første uken i flere uker før jeg går over på å ta 1 tab i uka?

Mann 21
Svar

  

For noen kan det være veldig vanskelig å bli kvitte sopp. Det er ikke noen mirakelkur, men ulike opplegg som må tilpasses den enkelte kvinne.

Det finnes kapsler på Fluconazol 200 mg. Dem kan du bruke 3 ganger i uken, så 2 ganger i uken, så en gang i uken i 4 uker, så annenhver uke i 2 uker og så en gang i måneden. Det er ikke noe i veien for at du kan endre litt i dette regimet, men etter hvert komme ned på en tablett i måneden. Noen har tendens til å få oppblussing i forbindelse med menstruasjon, og da kan det være en fordel å ta den månedlige tablett rett før ventet menstruasjon.

Du bør sjekke urinen for sukker. Noen kan få forverring av sopp ved bruk av p-pille. Du kan evt. ta en pause og bruke annen prevensjon, kondom?

Vennlig hilsen Mette

PS jeg går ut fra at diagnosen sopp er stillet av din fastlege, enten ved mikroskopi eller ved innsending av prøve?