Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk underlivssopp

Spørsmål

Hei! Har vært plaget med soppinfeksjon i underlivet i 1,5 år. Fikk meg kjæreste rundt den tiden og ble mer seksuell aktiv. Har ikke telling på hvor mange ganger jeg har hatt infeksjon i kjeden, men det er utallige ganger, og er nå rimelig lei og oppgitt av dette. Har vært til allmennlege flere ganger i løpet av denne perioden for å sjekke ut dette. Har tatt GU undersøkelse og dyrkningsprøver opp til flere ganger og har fått negativ test hver gang på at det er soppinfeksjon. Ut fra det min lege har sett ved undersøkelse tyder dette på soppinfeksjon ut fra hva hun ser i underlivet(bla utfloden osv) Har også tatt prøver for kjønnsykdommer, har ikke vært det og heller ikke bakteriell vaginose. Har brukt både canesten vaginale kapsler og krem, i tillegg fått utskrevet diflucan på resept. Har symptomene til soppinfeksjon i kjeden som da er kløe,svie,brennende følelse, utflod som ligner på cottage chees, rødhet og sprekker i hud/kjønnslepper. Fikk anbefalt av min lege og slutte på p-piller, noe jeg også har gjort, dette for ca 3 måneder siden. Har også prøvd å ta en 6 dagers kur med vanlig canesten vaginale kapsler i tillegg til en diflucan tablett på 150mg. Deretter i 2 uker ta diflucan tabletter hver tredje dag og i 1 måned etter det ta diflucan tablett en gang i uka. Så til sammen blir dette flere uker. Under denne behandlingen har jeg ikke hatt noen plager med soppinfeksjon, da jeg sluttet med å ta diflucan videre fikk jeg soppinfeksjon raskt etter. Har funnet ut at jeg får dette raskt etter samleie med partner. Nå tar det kun 2 dager etter at jeg har hatt samleie, så får jeg symptomer til sopp, med kløe,svie og cottage chees aktig utflod. Har prøvd med kondom en periode, behandlet partner, men hjelper ikke. Har brukt enormt mye diflucan det siste året, der jeg både har fått på resept, men også kjøpt reseptfritt i butikk. Er dette farlig i lengden for kroppen? min lege sier at for mye av dette ikke skal være bra i forhold til systemet og lever. Trenger råd.

Kvinne 27
Svar

  

Ut fra din beskrivelse av utflod og symptomer, så hørs det ut som sopp, men rart at dyrkningsprøvene er negative. Ved kronisk tilbakevendende sopp anbefales 150 mg Diflucan, 1 kapsel annenhver uke i 8 uker og så nedtrapping til 1 gang i måneden i 4 måneder (Veileder i gynekologi 2015). 

Et annet regime ved langtidsbehandling er: 150 mg Diflucanhver 3. dag, totalt 3 doser (dag 1, 4, og 7) etterfulgt av en vedlikeholdsdose på 150 mg 1 gang/uke i 6 måneder. (Felleskatalogen om legemiddelbruk). Det er ikke anbefalinger om forsiktighet, men ved langtidsbruk kan man evt. sjekke leverfunksjonen ved følgende blodprøver (ALAT og ASAT og alkalisk fosfatase).

Hvis det er mistanke om at det er resistens mot denne behandlingen, kan borsyre vagitorier lages på apoteket etter resept fra legen. Da forskrives det 600 mg hver natt i 7 netter og så 2 ganger i uke i 6 måneder som vedlikeholds behandling. (Veileder i gynekologi 2015)

Hvis fastlegen ikke har erfaring med langtidsbehandling, så kan du evt. få henvisning til gynekolog.

Sopp er ikke en seksuelt overført sykdom, så det er ikke aktuelt med partnerbehandling, med mindre at han har symptomer.

Er du sjekket for diabetes?

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-