Kronisk soppinfeksjon

Spørsmål

Jeg har i mange år vært plaget med soppinfeksjon i sjeden.Har vært hos fler forskjellige leger og alle sier at det er soppinfeksjon.Gynekolog også. Jeg har hatt samme partner i 5 år,og begge har behandlet oss fler ganger.(Han har aldri merket noe)
Hver eneste måned må jeg behandle meg med canesten eller med svelge pille jeg har fått av legen.Har tatt fler etter hverandre også,for å bli kvitt alt.Men det kommer tilbake.
Det svir og klør,noe jeg ikke har lyst til å leve med resten av livet.Som legen min sa til meg sist jeg var der. Så jeg lurer på om jeg virkelig må leve resten av livet med soppinfeksjon? Fins det ingen andre behandlinger for det? Det ødelegger jo for sexlivet også.

Relevante sykdommer/medisiner: soppinfeksjon

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Forutsatt at du ikke har hudsykdommer (eksem, psoriasis, tidl. herpes el. kjønnsvorter, m.m.) k a n det være at du har lokalt nedsatt immunforsvar - eller at du blir infisert av en annen sopptype enn candida albicans. Jeg går ut fra at det er foretatt gjentatte dyrkningsprøøver fra hud og skjede?. Mot en slik mer eller mindre kronisk tilstand bør du anvende både tabletter og lokalbehandling sammenhengende over 6-8 uker - eller mer.
Jeg viser ellers til det jeg har skrevet nedenfor. Det måtte vel ellers være rimelig å henvise deg til en hudspesialist, eller til Vulvaklinikken ved Rikshospitalet, Oslo.

Soppinfeksjon i underlivet

Soppinfeksjoner er svært vanlig hos kvinner i alle aldre. Infeksjonen skyldes oftest sopparten Candida albicans, som kan være normalt tilstede i skjedefloraen. Sjeldnere forekommer Candida glabrata og Candida tropica. Soppinfeksjoner oppstår oftest hvis likevekten i den vanlige bakteriefloraen i skjeden forstyrres. Da får sopporganismen gode vekstbetingelser.

Risikofaktorer
•Pågående - eller nylig gjennomgått kur med antibiotika
•Tettsittende klær og undertøy
•Fuktighet i skrittet, som ved svette under trening eller ved å gå lenge med vått badetøy
•Svangerskap
•Bruk av p-pille (omstridt)
•Østrogenmangel - etter overgangsalderen
•Svangerskap
•Sukkersyke
•Overvekt
•Hudsykdommer
•Nedsatt infeksjonsforsvar/immunitet

•Ofte finner en ingen spesiell utløsende årsak, men en viktig og ofte oversett årsak, er infeksjon fra tarminnhold, hvor det normalt forekommer soppmikrober. Dette er uavhengig av om en har en alminnelig god hygiene.

Sykdomstegn
•Kløe er det dominerende tegn på soppinfeksjon. Candida lager en overfladisk betennelse i huden, som blir rød og sår - gjerne i hele skrittet - fra rundt endetarmen, i folden mellom sæteballene, i kjønnslepper og skjede. Ved hissigere betennelse oppstår sviende/brennende hudsprekker, og tørrhet i skjeden. Dette kan gi sårhet og smerter ved samleie. Når det kommer urin på de betente områdene, kan det medføre ubehag ved/etter vannlatning. Candidainfeksjon kan danne en karakteristisk utflod, som er tykk og klumpet - i uttalt grad med "cottage-cheese"-lignende konsistens. Den kan føles som mugglukt eller lukte som øl!


Soppinfeksjon i underlivet

Undersøkelser
•Mange kan tro de har soppinfeksjon, mens det foreligger andre underlivssykdommer, som derved kan oversees. Dette gjelder lokal hudsykdom, men spesielt skjedekatarr fremkalt av Trichomonas, Gardnerella (Vaginose), Herpes og Klamydia. Syfilis må også has i mente. Disse infeksjonene kan foreligge samtidig. Det er derfor viktig å oppsøke lege, som med enkle prøver kan fastslå type av infeksjon. Legen kan i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse ta prøve fra utfloden og se etter sopp med mikroskop. Han vil også kunne undersøke om plagene skyldes andre mikrober ved å sende prøve av utfloden til dyrkning.
Behandling
•Det finnes mange forskjellige merker av stikkpiller og kremer til behandling av soppinfeksjon. De fleste har samme effekt. Den vanligste behandlingen er å bruke en stikkpille (vagitorium) i skjeden, for eksempel Canesten®, 500 mg, eller Pevaryl Depot®, men det er da like viktig samtidig å anvende krem og smøre seg i hele skrittet, fra foran skjeden, på kjønnsleppene, rundt/i endetarmen og i ”rumpesprekken”- like opp til korsryggen! Noen har stadig tilbakevendende soppinfeksjoner. Dette skyldes ofte at behandlingen ikke har vært nøyaktig nok. Det kan også skyldes infeksjon med de sjeldnere candidatypene, som nevnte behandling har lite effekt på. Andre kan ha en redusert infeksjonsmotstand lokalt, gjerne i forbindelse med hudallergi, psoriasis, eksem eller sykdommer og medikamenter som reduserer immunforsvaret. For disse, og mer kroniske soppinfeksjoner, finnes det behandling som i tablettform (Diflucan®). Denne behandlingen kan gjentas og fortsettes i uker (måneder). Ellers kan det være forebyggende å smøre seg tynt med soppkrem i hele skrittet (se ovenfor), spesielt i perioder når en er spesielt disponert, f. eks. etter menstruasjon, og dette kan også gjerne gjøres i flere uker./måneder.
•Soppinfeksjoner er lite smittsomme, men vi ser av og til at candida kan "pendle" fra den ene sexualpartner til den andre. Da må begge behandles.

Andre forhold
Bruk av diverse annonserte midler til bruk i skjeden for å gjenopprette den normale flora, har vist seg å ha liten eller ingen effekt. Det samme gjelder forslag som å drikke/spise yoghurt eller å anvende dette lokalt.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-