Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk hudsykdom i vulva?

Spørsmål

Hei. Eg har i ca 1 år fått små sår nedentil. Det er fortrinnsvis på venstre kjønnsleppe og bakover mot skjelden på same side. Dei kjem i samband med eggløsning og varer fram mot menstruasjon. I forkant klør det veldig, heilt intenst. Kløa gir seg ikkje og eg prøver å la være. Om eg klør gir kløa seg ganske fort, men då virkar det som at eit tynt lag hud går av og det blir eit blankt sår der. Dette er veldig smertefullt ved berøring og evt ved tissing. Det begynte med eit lite sår fyrste gong, men no verkar det til å ha spredd seg, blitt større og fleire. Huda har eit litt kvitlig preg der det klør. Eg er henvist til kvinneklinikken og gynekolog, men ting tar tid og eg er ganske desperat då det påverka livskvaliteten min. Har tatt prøve for å sjå om det er herpes og den var negativ. Smører med remisoft og bacimycin for å lindre. Fekk også ein form for xylocain for å dempe smerter, men det svir så inn i granskauen ved påføring. Vidare vaskar eg ein gong for dag med vaskeklut varmt vatn utan såpe. Det vert egt ei form for klapping for å unngå meir sår. Huda virkar ganske skjør og det skal ikkje mykje friksjon til før det vert nye sår. Kva kan dette vere? Nokre andre ting eg kan bruke for å forebygge/stille kløa? På høgre side under kjønnsleppa har eg ein liten hevelse når eg kjenner på denne kjenner eg ein liten klump/kul på str med ei lita ert, kan dette vere ein kjertel?

Kvinne 41
Svar

  

Du har tatt fine bilder, men likevel er det ikke lett å stille diagnose. Du har fått henvisning til gynekolog og noen har gode kunnskaper om vulvalidelser (vulva er det ytre kjønnsorganet), spesielt de som jobber på en ‘vulvaklinikk’. Hvis det ikke er de helt vanlige vulvasykdommer som herpes eller kjønnsvorter, så er det ofte hudleger som har størst erfaring og ekspertise.

Det ser mest ut som en form for lichen (planus eller simplex), altså en kronisk hudsykdom. Det kan bli aktuelt med å ta en liten vevsprøve i lokalbedøvelse. Behandlingen kan være sterk kortisonkrem som er på resept. For kløe kan du forsøke reseptfri Euraxkrem, evt en silikonkrem. Du kan bruke babyolje til å vaske deg med. Jeg tror ikke Bacimycin eller Remisoft har effekt bed kløe.

Klumpen du kjenner kan være en hoven talgkjertel.

Jeg håper du snart kan få hjelp.

Vennlig hilsen Mette