Kronisk behandlingsresistent soppinfeksjon?

Spørsmål

Jeg er en jente på 23 som har gått på yasmin p-piller nå i rundt tre og et halvt år. Jeg har lenge vært plaget med sopp i underlivet, og etter jeg begynte på p-piller har det vært vanskelig å behandle dette. Ingenting hjelper. Jeg har tatt diflucan mange ganger og for en stund siden var jeg hos gynekolog og hun penslet med noe blått stoff som skulle drepe soppen. Dette hjalp heller ikke. Jeg har også vært mye plaget med svie i forbindelse med dette.

Jeg har også vært mye svimmel og oplevd at optikeren har spurt om jeg bruker p-piller da jeg har trodd dette kunne ha noe med ønene å gjøre.

Jeg har også hatt en vektøkning i den perioden jeg har gått på p-piller. Dette kan jo være pga. at jeg er i alder der dette er vanlig, men føler at kroppen på en måte er litt oppblåst.

Jeg lurer derfor på om jeg skal stoppe å ta p-piller en stund da jeg kun bruker de pga. menssmerter nå. Tror du det kan hjelpe? Og er det helt greit å slutte på p-piller og begyne igjen etter en stund? Hvor lenge må jeg stoppe for å merke virkningene av det?

PÅ forhånd takk for svar!

Kvinne, 23 år

Svar

Det er liten sammenheng mellom soppinfeksjon og p-pille. Siden du ikke er blitt bra av Diflucan, og sikkert gjentatte kurer med andre soppmidler, synes jeg du burde bli henvist til spesialist, gynekolog eller hudlege. Det k a n ligge andre disponerende faktorer i huden, og som gjør at du ikke blir kvitt plagene. Siste utvei er henvisning til "Vulvaklinikken" på Rikshospitalet, Oslo.
Du har hemmende bieffekter av p-pillen. Jeg synes du skulle slutte, og heller benytte spiral med kobber eller hormoner. Sistnevnte er effektiv mot mens.smerter, PMS m.m.