Kreftforstadium i graviditet

Spørsmål

Jeg er en bekymret jente. Jeg sitter med akkurat nok informasjon om min tilstand til å bli usikker og redd. Jeg er gravid i åttende uke. Samme uke vi fikk den gode nyheten at jeg var gravid ringte de ifra gynekologen min, jeg hadde celleforandringer CIN3. Jeg har vært på sykehus og legen der så to områder med celleforandringer. Han tok også en biopsi denne har jeg ikke fått svar på enda. Celleforandringene lå slik til ( ikke inn mot livmoråpningen)at legen mente jeg kunne vente med konisering til etter fødselen. Jeg skal til kontroll hver 6-8. uke. Da jeg var på sykehuset glemte jeg å spørre om alt. Hva skjer om biopsien viser at cellene er "infiltrert". Sier biopsien noe om invasjonsdybden? Hvor dårlig tegn er det at jeg har to steder som er affisert? Jeg forstår det slik at event. konisering bør skje i løpet av første del av graviditeten pga blødningsfare. Om jeg skulle ønske å gjøre dette, må gjøre dette, hvor høy er risikoen for at noe går galt? Jeg tenker også på risiko i forhold til å vente, hva om det sprer seg? Er det bedre å konisere nå enn å vente og kanskje det sprer seg slik at jeg aldri kan få barn igjen? Jeg har lest at disse celleforandringene kan spre seg fortere når man er gravid, stemmer dette?
Håper jeg kan få noen svar og råd.
mvh Marte

Kvinne, 27 år

Svar

Alle godartede celleforandringer (forstadier), lette, moderate og grove dysplasier (CIN 1-2-3) har stor tendens til spontant å gå tilbake. Er det funnet CIN 3 i graviditet, skal dette kontrolleres med utvidet celleprøve fra livmortapp og livmorhals hver 2. til 3. mnd.. Er forandringen stabil, er det normalt å vente med konisering til etter svangerskapet. Biopsiene du har tatt, vil vise om forandringene er "infiltrative" og event. vise invasjonsdybden. Det er ikke spesielt alarmerende at gynekologen har sett forandringer på 2 steder. Er det infiltrasjon, foreligger det kreft, som skal behandles med operasjon eller strålebehandling. I så fall må svangerskapet avbrytes.
Etter det jeg vet, er det ikke større spredningsrisiko i graviditet enn ellers.
Alt nå avhenger altså av konklusjonen etter biopsiene. Ønsker deg det beste - og lykke til!