Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kontroll etter konisering og graviditet

Spørsmål

Hei! Vi skulle akkurat begynne å prøve (hadde da gått et år og ventet mtp. At det skulle passe bedre jobbmessig), da jeg fikk vite at jeg måtte koniseres grunnet grove celleforandringer. Konisering gikk fint med positive svar etterpå (frie kanter og det sto jeg kunne anse meg selv som helt frisk). Det er nå gått én mnd. Siden koniseringen og bare den perioden har virket lang, da en har så lyst til å starte med prøvingen. 5 mnd til virker som en evighet. Spørsmålet mitt er hvorfor og om en MÅ vente 6 mnd. Gynekologen på sykehuset var klar i sin sak, mens andre jeg har snakket med, som har gått gjennom det samme har ikke fått samme oppfordring. Leser også ulike ting på nett. Hvorfor blir en oppfordret til å vente? Er det trygt å starte prøvingen nå, eller er det større risiko for at jeg mister barnet / komplikasjoner med graviditeten? På forhånd takk!

Kvinne 27
Svar

Hei og takk for henvendelse. Først av alt: Jeg beklager lang svartid på ditt spørsmål. Jeg har undersøkt nærmere i forhold til ditt spørsmål. Du kan starte prøving og kontroll av celleprøve kan fint taes selv om du er gravid. Dersom det skulle vise seg at svaret er er unormalt, vil du bli fulgt opp ekstra under graviditeten. Svaret er altså at du kan starte prøving nå når du har fått beskjed om at det er frie kanter. 

Ønsker deg lykke til med livets aller mest spennende prosjekt i tiden fremover!