Kontaktblødning etter samleie

Spørsmål

Hei, jeg har to ganger nå hatt noe blødning etter samleie. Den første gangen var det kun litt lyserosa utflod rett etterpå, den andre gangen noe blod blandet i sæd og på litt blod på toalettpapiret etterpå. i mellom her har jeg hatt ett samleie uten noe blødning. Den første gangen var ca to-tre dager etter siste mens dag, så jeg tenkte dette bare var rester. Den siste gangen, trodde jeg egentlig jeg hadde fått mensen, da den er ventet denne dagen eller dagen etter. Men ingen mens enda, (er samme dag som blødning nummer to.) Jeg lurer på om blødningene kan ha en sammenheng med dette, altså ferdig mens, og ventet mens? Jeg blir jo selvsagt svært bekymret for livmorhalskreft... Jeg tok celleprøve for 1 1/2 år siden. For 8 år siden hadde jeg cin3 og konisering, men alle prøver har vært fine etter det. Mitt spørsmål er altså om heg har en grunn til å være bekymret? Jeg har ingen andre symptomer. Kan legge til at jeg har time for celleprøve om to uker, men jeg bekymrer meg altså for dette nå.

Kvinne 40
Svar

Hei.

Det er fint at du har bestilt deg time for celleprøve om kun to uker, for det er det rådet jeg ville ha gitt deg. Som du selvfølgelig vet, så er det i slike sammenhenger harde fakta som teller og som har verdi, også i forhold til å kunne legge fra seg bekymringer. Her spør du meg om du har "grunn til å være bekymret", og det spørsmålet skjønner jeg veldig godt. Men poenget og svaret blir jo uansett helt generelt, for jeg kan jo si at det mest sannsynlig naturligvis ikke skyldes kreft, men mensrester osv, slik du selv er inne på, men at det også kan være et tegn på sykdom, det vet vi jo, så jeg kan naturligvis dessverre ikke gi deg noe konkret svar på at "det sikkert ikke er noe", uten undersøkelse. Det ville jo vært sleivete og uforsvarlig. Det jeg sier, er altså at sannsynligheten for sykdom er særdeles mye mindre enn sannsynligheten for at det ikke skyldes sykdom, og noe lenger enn det kan vi ikke komme over internett. Derfor gjør du det eneste rette, å få dette undersøkt.  Håper på forståelse for at det ikke er mulig å gi deg noe mer konkret svar enn dette, og ønsker deg lykke til. 

Et generelt svært godt råd i slike situasjoner, som svært mange mennesker kommer opp i, er å kun forholde seg til fakta og ikke til "enn hvis"-tankegang. Det har du jo ingenting som helst igjen for, annet enn at det ødelegger fine dager for deg, og at det meget sannsynlig kan være bortkastet tid og unødvendig bekymring. Vi kan jo alle få en sykdom, men det er kun ødeleggende å tenke å sykdom før en sykdom er et faktum. Først da skal vi forholde oss til det.

Ha det bra.