image: Konstant tissetrengt. Overaktiv blære?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Konstant tissetrengt. Overaktiv blære?

Spørsmål

Hei! Jeg er svært desperat nå og vet ikke hva jeg skal gjøre lenger. Har siden ca. juni 2020 opplevd at jeg er konstant tissetrengt uansett om jeg drikker lite eller mye. Det er som om det er noe som presser på blæren konstant.

I juni, da det startet, mistenkte jeg UVI og tok prøver hos lege, men de fant ingenting. Tok også gynekologisk undersøkelse uten ultralyd, men fant heller ikke der noe annet enn litt rødhet i skjedeveggen.

Det har gått «greit» noen måneder nå, med at jeg har lært meg å «tvinge» meg gjennom trangen - men slik kan jeg ikke leve for alltid. Nå i det siste har ting forverret seg - jeg går på do og må «presse» ut mye av urinen, og når jeg er ferdig kjennes det ut som at jeg er akutt tissetrengt igjen. Blir liksom aldri helt tømt. Kan være slik innimellom hvis jeg drikker mye, men nå er det slik uansett om jeg har drukket kaffe eller bare litt melk. Har også ubalansert avføring og har alltid hatt sterke smerter under og før menstruasjon + eggløsning. Det forverres kanskje spesielt under menstruasjon, da det er vondt å late vannet.

Jeg vil gjerne ha tilbake livet mitt, der det å gå på do og bekymre seg over det ikke var en stor del av livet mitt. Har bestilt meg gynekologisk time i januar, men kjenner jeg er konstant stressa og redd for om dette skal bli livet mitt for alltid.

Kvinne 22
Svar

Du har sannsynligvis det som betegnes ‘overaktiv blære’ hvor blæren sender signaler om at den vil tømmes uten at den er særlig full. Det kan ha mange årsaker (se lenken), og det må til en grundig utredning. Du har time hos gynekolog som kan utrede om det er noe unormalt i bekkenet, noe som trykker på blæren. Det undersøkes ved en vanlig gynekologisk undersøkelse og ultralyd.

Hvis gynekologen ikke finner klar årsak, kan du henvises videre til senter som kan utrede grundigere, bla. med cystoskopi av blæren (kikkertundersøkelse gjennom urinrøret i lokalbedøvelse). Noen ganger kan det være aktuelt med vurdering hos urolog (urinveisspesialist) eller nevrolog (nervespesialist), men det avhenger av hva man finner/ikke finner underveis i utredningen. Det er mange muligheter for behandling, men man må først kjenne årsaken. Viktig at du fortsatt jobber med å ‘tvinge deg gjennom trangen’, det betegnes ‘blæretrening’, og det kan ofte være en viktig del av behandlingen.

Du beskriver at du har sterke smerter ved eggløsning og før og under menstruasjon. Det er typiske symptomer ved den godartede tilstand endometriose (se lenken). En sjelden gang kan det være endometriose omkring blæren som kan irritere den. Endometriose kan som regel ikke ses ved ultralyd, men bare ved kikkhullsoperasjon, laparoskopi. Husk å nevne også disse symptomene ved konsultasjonen hos gynekologen.

Ikke fortvil, det er som regel hjelp å få.

Vennlig hilsen Mette

Overaktiv blære - Lommelegen

Endometriose: Symptomer, diagnose og behandling - Lommelegen