Konisering og rift i vagina

Spørsmål

Hei.

I fjor fikk jeg påvist CIN 3 og HPV 16 etter å ha tatt celleprøve. Jeg fikk utført konisering med beskjed om at det med stor sannsynlighet ville fjerne alt av forandringer og HPV viruset.

Inngrepet ble gjort i narkose, men jeg skjønte med en gang jeg våknet at noe var galt. Jeg hadde noen vanvittige smerter i underlivet og ble gitt morfin flere ganger for å prøve å dempe smertene - uten at det hjalp noe særlig.
Gynekologen som opererte meg kom på visitt og fortalte at jeg hadde fått en rykning når han gikk inn med "slyngen" og at han hadde laget et kutt i skjedeveggen (1x1 cm stort, men det kjennes mye større ut) som måtte syes. Der og da tenkte jeg ikke noe særlig over det, men i ettertid begynner jeg å lure på om det er mulig å få rykninger når man er såpass bedøvd og sovende? Jeg fikk nok ikke allverden med narkose, men likevel synes jeg det høres fryktelig rart ut.
- Såret gjorde vondt i lang tid og jeg fikk sterke smertestillende som jeg tok daglig i én uke. Det blødde også i over én måned, og til tross for at det er over seks måneder siden opplever jeg fortsatt at samleie kan gjøre vondt. Jeg har derfor vurdert å klage på behandlingen, men vet ikke om jeg vil komme noen vei?

Og så! For én måned siden var jeg på 6. mnd kontroll etter koniseringen og fikk nettopp beskjed om at jeg har celleforandringer (vet ikke grad) og hpv 16 og at jeg derfor må komme å ta biopsi.
Nå er jeg livredd for at det var kreft i første lmgang, men at det ikke ble oppdaget. En annen teori jeg har er at han forrige gynekologen gjorde en veldig dårlig jobb og at jeg nå må gjennom hele greia på nytt.

Kan det være kreft siden jeg har fått det enda en gang? Jeg er livredd og bekymret for fremtiden, i tillegg er jeg redd for at enda en konisering vil gjøre en eventuell graviditet vanskeligere?
Hvor vanlig er det at man har cellefroandringer på første kontroll etter konisering?

Jente 25.

Svar

Hei! Til første spørsmålet,rykning under narkose i forbindelse med sløyfa har ingenting med narkosedybde å gjøre. Det er reflekser som oppstår i forbindelse med brenningen. Det kan man se ved flere tilstander under narkose. F eks urinblære undersøkelse. De er naturligvis uheldig at han påførte deg en rift som du har hatt mye plager med. Det er leit å høre. Det er også mulig at riften førte til at du begynte å blø slik at han mistet oversikt og innsyn. At koniseringen ikke ble optimal er en mulighet. Det forklarer også at du nå fikk påvist celleforandringer på nytt. Altså, alt ble ikke fjernet. Det er også mulig å utvikle celleforandringer etter konisering og det betyr IKKE at du har utviklet livmorhalskreft. Det må du ikke bekymre deg over. Men du må nok belage deg på en ny konisering i narkose. Det er da viktig at du sier til gynekologen at det oppstod rykninger ig skade sist slik at hun kan være forberedt på det. Det er mulig å gi muskelrelakserende medisin i såfall. Klage eller ikke klage: Du opplevde noe som ikke skulle skje og har lidd under det. Komplikasjoner kan skje under operasjon som en forventet risiko. Det må man ta med i beregningen. Om du har lidd et økonomisk tap er det mulig å søke pasientskadeerstatning. En klage til legen som utførte inngrepet kan man naturligvis gjøre, men jeg vet ikke om det har så mye for seg siden dette er noe som kan skje som en forventet komplikasjon.