Kommer jeg til å dø fra barna mine?

Spørsmål

Hei!
Har fått påvist HPV i forbindelse med celleforandring i siste celleprøve. Fikk inntrykk av at dette burde gå greit, siden det ble oppdaget tidlig, men har fått et annet inntrykk på internett! Har små barn og er livredd for å dø! Hvis dette skulle føre til livmorhalskreft,har jeg fått inntrykk av at jeg skal være heldig hvis jeg lever i 5 år, stemmer det? Vil jeg resten av livet måtte leve i frykt for dette? Har jeg, hvis man ser bort fra andre faktorer, mulighet til å bli gammel? Bør jeg og mannen min heretter bruke kondom når vi har sex, tenk hvis begge - i veste fall - skulle dø fra barna. Det er en hel mnd. til jeg får svar på den nye celleprøven,og i og med dette var helt nytt og kom uventet på meg,fikk jeg ikke spurt legen om så mye. Det er helt uutholdelig å ikke vite noe som kan ha så store følger for livet mitt!
Håper på svar- på forhånd takk!

Kvinne, 29 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du er engstelig etter å ha lest om livmorhalskreft og risiko for alvorlig sykdom og død.

Jeg tror likevel jeg kan berolige deg i første omgang:
Du har fått påvist et såkalt "vortevirus" i en celleprøve fra livmorhalsen. Kjønnsvorter er en svært hyppig forekommende tilstand, og det er på ingen måte slik at dette nødvendigvis fører til livmorhalskreft.
Det er også slik at de fleste som får påvist forstadier til kreft blir fullstendig helbredet.

HPV står for humant papilloma virus, og rundt 70% av partnerene til personer med kjønnsvorter har dette selv. HPV overføres seksuelt. HPV har en viss disponerende virkning på menn med tanke på peniskreft, men denne kreftformen er svært sjelden.

Når HPV påvises i celler fra livmorhalsen skal dette følges nøye med kontroller. Grunnen til dette er at enkelte HPV-typer disponerer for livmorhalskreft. Det vil ikke si at de garantert fører til kreft, men at risikoen øker noe. Mengden virus er proporsjonal med kreftrisiko, dvs at jo mer virus som påvises jo mer øker risikoen for kreft.
Det tar gjennomsnittlig 10 år fra normal celleprøve til kreftsykdommen er sikkert tilstede hos de som får kreft på denne måten.
En kvinnes livstidsrisiko for å få livmorhalskreft er 1.5%. Hvert år oppdages 350 nye tilfeller av livmorhalskreft.

På grunn av det norske screeningprogrammet med celleprøve hvert 3dje år oppdager man forstadiene lenge før kreften er tilstede, og man kan behandle og kurere kvinner før de blir syke.

Nå når du har fått påvist HPV vil du kontrolleres hyppigere med celleprøver og man vil være ekstra observant på celleforandringer hos deg slik at du kan behandles ved minste antydning til negativ utvikling.

Det er vanskelig å angi hvor lenge man lever etter at man har fått livmorhalskreft, men de som får stilt diagnosen før kreften får utviklet seg noe særlig, dvs stadium 1, har en 5-årsoverlevelse på nesten 90 %.

Til slutt vil jeg nevne at også røyking øker risikoen for å utvikle livmorhalskreft.

Det er altså ikke slik at HPV fører til livmorhalskreft uansett, men risikoen øker noe, derfor vil du bli fulgt med hyppigere kontroller.

Lykke til!

Du kan lese om underlivskreft hos kvinner hos Den Norske Kreftforening:
http://www.kreft.no//kreftsykdommer/gynekologiskkreft/