image: Klumper i rektum kan kjennes i skjeden

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klumper i rektum kan kjennes i skjeden

Spørsmål

Jeg kjente for noen dager siden en relativt hard smertefri klump på baksiden av bakre skjedevegg (mot endetarmen) ved innsettelse av tampong. Kulen satt noen centimeter ovenfor skjedeinngangen.

Skjeden kjennes ellers fin og glatt, og livmortappen er helt som den pleier. Kulen/klumpen satt altså ikke i selve slimhinnen, men føltes som den lå på baksiden av skjeden. Etter jeg hadde hatt avføring den morgenen, klarte jeg ikke lenger å kjenne kulen.

De to neste dagene kjente jeg ingenting. Jeg fikk også mannen min til å kjenne etter og han kunne ikke kjenne noe.

I kveld fant jeg igjen en kul/klump på skjedens nedside mot endetarmen, men lenger oppe, nesten bak livmorhalsen. Med samme følelse av at klumpen ligger bak skjedeveggen, og ikke i eller under slimhinnen. Da jeg dyttet/klemte på den, forsvant den nesten, eller fikk hvertfall noe endret form.

Jeg har ingen symptomer, smerter eller ubehag fra vagina eller endetarm, og jeg har normalt avføringsmønster. Jeg er ellers frisk. Sex er også smertefritt i forbindelse med denne oppdagelsen.

Jeg har hatt to normale vaginale fødsler, som ikke har skapt problemer i etterkant. Jeg går til rutinemessig undersøkelse hos gynekolog annethvert år, siste gang høsten 2019. Jeg er nå på dag 6 i syklusen.

Er det avføring jeg kjenner parallelt med vagina? Hadde det vært snakk om kreft hadde vel klumpene vært konstante? Jeg synes dette var uvant og urovekkende.

Kvinne 42
Svar

Som du selv er inne på, så er det avføring i rektum som du har kjent.

Veggen mellom skjeden og rektum er så tynn at man fra skjeden kan kjenne avføringsklumper. På samme måte kan man med en finger i rektum tydelig kjenne detaljer ved skjeden, f.eks, mormunnsåpningen. Det brukte man før under fødsel for å unngå å innføre evt. bakterier inn i skjeden.

Nå vet jeg ikke hvilken type kreft du er redd for? Eggstokkene kan ikke kjennes bak til i skjeden. Kreft i rektum er ikke en kul, men et ‘sår’ som blør.

Hvis du vil ha en ekstra sjekk på disse klumpene, så kan du ta på en engangshanske og kjenne i rektum, så vil du kjenne disse løse klumpene.

Ingen grunn til bekymring.

Vennlig hilsen Mette

Les også legesvaret: Kul i vagina

Illustrasjonsfoto øverst: Peakstock / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-