Klump i kjønnsleppen

Spørsmål

Hei
Jeg kjente for en måned siden er klump i den ene kjønnsleppen som var på størrelse med en ert. Da gjorde den vondt når jeg klemte på den. Jeg bestemte meg for å vente for å se om den forsvant, men den har enda ikke forsvunnet. Nå gjør den ikke vondt lengre da! Kjente på den andre kjønnsleppen for å kjenne om jeg fant noen tilsvarende klump, og syntes jeg gjorde det, men den var betydelig mindre!
Jeg har jo bestandig hørt at man skal undersøke brystene for klumper, og ble derfor veldig nervøs da jeg fant denne, og ettersom den enda ikke har forsvunnet!
Har du noen ide om hva dette kan være, og synes du jeg bør oppsøke lege for å få den undersøkt?
Håper du kan hjelpe!

Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det du beskriver høres ut som en såkalt bartholincyste. Bartholincyste er en utvidelse av en kjertel som kalles bartholinsk kjertel. Kvinner har to slike kjertler, en på hver side av skjedeinngangen like under slimhinneoverflaten. Hver bartholinsk kjertel har en utførselsgang som ender i huden litt baktil i skjedeåpningen, i den bakre delen av den ytre kjønnsleppen. Hvis en av disse utførselsesgangene blir tilstoppet, samles det opp sekret i kjertelen slik at det dannes en cyste. Cysten kjennes som en hevelse. Dersom bartholincysten ikke gir plager, er det ikke nødvendig med behandling.

Noen ganger kan en av de bartholinske kjertlene bli betent ved at bakterier kommer inn i kjertelen. Dette oppleves som smerter og ømhet, og noen får også allmennsymptomer som feber og slapphet. Den betente kjertelen kan ses som en kul i kjønnsleppen, og den vil ofte være lett å kjenne. Noen ganger kan man få hovne lymfeknuter i lysken, noe som kjennes som små kuler langs lyskebåndet eller på innsiden av låret på samme side som den betente kjertelen. I uttalte tilfeller kan hevelsen bli så stor og smertefull at det blir vanskelig å gå og sitte. Behandlingen går ut på at legen lager et snitt i kjertelveggen slik at væske og puss tømmes ut. Noen ganger er det også nødvendig med en antibiotikakur i tillegg.

Jeg synes ikke du trenger å bekymre deg for denne kulen. Allikevel er det lurt om du får fastlegen din til å ta en titt på den slik at han/hun kan bekrefte diagnosen. En grei regel er at alle kuler som det ikke er noen god forklaring på, eller som ikke forsvinner av seg selv i løpet av relativt kort tid, bør undersøkes av lege.

Håper dette var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn