Klump i brystet

Spørsmål

Har egentlig to spørsmål som jeg ikke vet om har relasjon til hverandre.

Helt siden jeg begynte å utvikle bryster i 11-års-alderen har det vært en "klump" i det ene brystet. Jeg spurte helsesøster på ungdomskolen om dette og hun mente det bare var en kjertel som var større enn vanlig. Har ikke gjort noe med det siden den gang.

"Klumpen" plager meg ikke, men jeg lurer på hva det er. Den er stor, føles som den dekker nesten hele brystet. Føler også at den er bevegelig, jeg kan på en måte flytte den rundt.

Er dette egentlig noe å bry seg om? Har ikke tenkt noe på det, men for et år siden fikk jeg av og til perioder med "hold". Det var ikke hold, men smerten minner mest om det man opplever når man har hold, bare at dette satt mye høyere opp mot brystet og i ryggen. Det var som om noen strammet et ti cm bredt belte rett under brystene.

Disse periodene var ikke direkte smertefulle og varte omtrent ti minutter. Hadde en skikkelig hektisk periode på den tiden - rakk aldri sette meg ned for å spise lunsj og måtte spise på veien fra ett sted til et annet, og trodde bare det skyldtes stress el.l. For noen måneder siden fikk jeg imidlertid et nytt slikt "anfall", men denne gangen var det mye mer intenst. Det var skikkelig smertefullt og jeg ble virkelig redd. Jeg følte at jeg ikke fikk puste, selv om jeg greide det. Samboeren min bestemte seg for å kjøre til legevakten, men i det jeg tok på meg skoene kjente jeg at det trykket lettet, og innen vi kom oss til bilen var det helt over. Det varte bare ti minutter denne gangen også.

Jeg har hatt ett slikt anfall til, men denne gangen gjorde vi ingenting da jeg regnet med at det ville gå over som det gjorde forrige gang. Det gjorde det også.

For noen uker siden våknet jeg midt på natten av et nytt "anfall". Denne gangen var det ikke så intenst igjen, men det var nok til at jeg ikke klarte å legge meg på nesten to timer. Det er ganske plagsomt, får følelsen av å ha pusteproblemer uten egentlig å ha det. Det gjør vondt både øverst i magen og i ryggen, akkurat som om noen strammer et belte rundt meg.

Det har altså ikke skjedd mange ganger, men jeg liker det likevel ikke helt. Vet ikke hva det er. Det har vel ingen sammenheng med brystet? Tror egentlig ikke det selv, er ellers helt frisk og rask. Beklager at det ble så langt, men håper på svar.

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

La oss ta klumpen i brystet først; Det er ikke uvanlig at brystene er litt asymmetriske, og et normalt bryst har kjertelvev som kan kjennes med fingrene innenfor brystvorten. Noen ganger kan det være ømt å trykke her, men vanligvis ligger kjertelvevet uforandret og rimelig uømt i brystet. Hvis du alltid har hatt kulen der vil jeg ikke være så veldig bekymret og din unge alder tilsier også at dette neppe er brystkreft. For å avklare det og berolige deg kan du ta det opp med legen din neste gang du er der, så kan han kjenne på kulen og eventuelt bestille en mammografi eller ultralyd av forandringen. På unge kvinner er kjertelvevet ganske tett og tolkningen av mammografibilder kan være vanskelig.
Det kan også tenkes at dette ikke har noe med kjertelvevet å gjøre men at det feks er en fettkul.

Smertene som du opplever tror jeg ikke har noe med klumpen i brystet å gjøre. Det kan være mange mulige årsaker til et slikt smerteanfall, og det er vanskelig å diagnostisere det over internett. Man må tenke på smerter fra magesekken (syreplager eller magesår), smerter fra brystkassen (svært vanlig med muskelsmerter), smerter fra lungene (feks en lungebetennelse, men du har jo ikke andre symptomer på det) eller smerter fra tarmen (vanligvis luftsmerter). Smerter fra hjertet er svært usannsynlig i din alder. Det er også mulig at smertene kan skyldes stress og mentale mekanismer, men da må mer kroppslige årsaker utelukkes først. Hvis du stadig vekk får slike anfall bør du utredes hos fastlegen din, med blodprøver og eventuelt røntgenundersøkelser/ultralyd.

Men som sagt tror jeg det er tilfeldig at du nå både har smerter og kjenner en klump i brystet.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-