Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og svie etter sex

Spørsmål

Har problemer med kløe og svie nedentil etter jeg har hatt sex. det kan noen ganger kjennes ut som åpne sår/rifter, og det gjør spesielt vondt når det kommer sæd der. til tider orker jeg ikke tanken på sex fordi jeg vet det gjør så vondt etterpå. det er kun da jeg plages med kløe/svie, ikke ellers. etter ca. 1døgn er jeg helt fin igjen. hva kan dette være? noe jeg kan gjøre? lurer veldig...Kjæresten min tror det kan være en kjønnsykdom.

Kvinne, 20 år

Svar

Hei.

Kløe, svie og sårhet etter sex er symptomer som kan forekomme ved flere ulike tilstander/sykdommer i de ytre kjønnsleppene og i skjeden. Ofte er årsaken en infeksjon, men det kan også skyldes tørrhet i skjeden eller allergi mot f.eks. latex (kondom).

Soppinfeksjon (Candida) gir typisk kløe, som kan variere fra helt mild til intens og nærmest uutholdelig. Brennende svie, tørrhetsfølelse i skjeden, smerter ved samleie og ved vannlating er også vanlige symptomer. Ofte endres utfloden ved soppinfeksjon, og blir typisk ”cottage cheese”-liknende, dvs. tykk, hvit og klumpete.
Soppinfeksjon er veldig vanlig, og de aller fleste kvinner vil få en slik infeksjon i løpet av livet, mange mer enn en gang. Soppinfeksjoner har en tendens til å debutere i begynnelsen av et nytt seksuelt forhold, noe som kan skyldes at økt seksuell aktivitet gjør slimhinnene i skjeden mer sårbare for sopp. Infeksjonen er ufarlig, og kan enkelt behandles med reseptfrie soppmidler som fås på apotek (f.eks. klotrimazol (Canesten)).

Bakteriell vaginose er en forstyrrelse i den normale bakteriefloraen i skjeden. Symptomene er først og fremst rikelig grålig, illeluktende utflod, men også kløe og svie.

Infeksjon med mikroben Trichomonas vaginalis kan også gi irritasjon i underlivet med kløe og svie. Utfloden ved denne tilstanden er ofte forandret, og blir da rikelig mengder med tyntflytende, skummende og illeluktende utflod.

Kløe, svie og sårhet er ikke helt typiske symptomer for de vanligste kjønnsykdommene – klamydia og gonoré. Symptomene ved slike infeksjoner er i første rekke smerter ved vannlating, utflod og evt. blødningsforstyrrelser, men infeksjonene kan også være helt symptomfrie. Hvis du mistenker at du kan være smittet av disse kjønnsykdommene, er det uansett lurt om du tester deg for det, undersøkelse og evt. behandling er gratis.

Noen sikker diagnose på hva dette kan være kan jeg dessverre ikke stille per internett. Jeg vil anbefale deg å oppsøke lege, som kan undersøke deg, ta prøver og gi deg behandling i henhold til dette. Plagene dine minner mye om soppinfeksjon, og du kan jo forsøke å bruke reseptfri soppkrem og vagitorier og se om dette har effekt. Hvis du er plaget med tørrhet i skjeden under samleie, er det lurt å bruke glidemiddel for å minske friksjon og sårhet.

Se også linkene øverst på denne siden. Håper dette var til hjelp, lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-