Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og murring i brystet

Spørsmål

Hei!
Jeg begynte for ett par uker siden å kjenne litt murring i det venstre brystet. Det artet seg ganske likt som under svangerskap/ i forkant av mensen. Håpet i det lengste at det var en graviditet, siden jeg hadde en spontanabort for ca 9 uker siden.

Menstruasjonen kom til vanlig tid (dag 5 idag), og i tillegg til murringen kom kløe. Nå klør det både inni og utenpå brystet, mest sentrert rundt og i brystvorten. "Stråling" av ubehag inn mot armhulen. Det er ikke smertefullt, men jeg kjenner det jo.

Ingen forandring i størrelse, form eller farge, ingen kuler eller væsking. Ikke rødt eller hovent, annet enn fordi jeg har klødd. Det er ikke vondt når jeg tar på brystet. Hva kan dette være?


Kvinne, 26 år

Svar

Hei.

Jeg forstår godt at du lurer på hva dette kan være. Det er ikke lett å gi noe sikkert svar, men det hjelper at du skriver at det ikke har endret størrelse, form, farge. Da er det lite sannsynlig at dette er en infeksjon. Du skriver heller ikke noe om feber.

Kløen er sannsynligvis på grunn av en irritasjon, og spørsmålet da er hva det er som "irriterer". Ved kontaktallergi kan du få kløe, men det er jo da rart at det er kun på den ene siden.

Ved en soppinfeksjon, kan kløe være eneste symptom, men vil ofte være ledsaget av lett rødme i huden.

Traume eller slag mot brystet kan gi skadet vev. Når dette gror, vil det gi kløe.

Ved brystkreft, kan dette gi kløe. Nå har du ikke kjent noen kuler, så det er ikke noe som tyder på at det skal være dette. Om det likevel vedvarer, synes jeg du skal ta kontakt med fastlegen, nettopp for å utelukke alvorlig sykdom. Jeg tror dette er lite sannsynlig hos deg, men som lege så vil vi alltid ønske å utelukke at det dreier seg om alvorlig sykdom.

Insektbitt vil gi kløe, men ikke økende over uker, så dette er lite sannsynlig.

Ettersom det nå har blitt verre under menstruasjonen, ville jeg ventet til en ukes tid etter mensen for å se utviklingen. Om det fortsatt er det samme, synes jeg du bør ta kontakt med fastlegen for en undersøkelse. Om det er avtagende, kan du gjerne se dette an litt videre. Ofte gir en slik kløe seg av seg selv, og i så tilfelle er det ikke noe som tyder på alvorlig sykdom.

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-