Kjønnsvorter

Spørsmål

Jeg fikk nylig vite fra en tidligere seksuell partner at han hadde fått kjønnvorter, og derfor tror jeg kunne også være smittet av viruset. Jeg har ingen synlige vorter på utsiden ihvertfall, men en del kløe og svie i skjeden, kanskje spesielt under samleie og rundt menstruasjon - noe som jeg til nå har tatt for å være soppinfeksjon og behandlet det deretter. Dette har ikke plaget meg veldig mye og har gått i perioder, og siden jeg har også ganske ofte hatt soppinfeksjoner (så trort jeg ihvertfall, om jeg da ikke har hatt dette viruset i flere år og derfor hatt liknende symptomer?), tok jeg dette for å være det.

Selv om jeg ikke har (hatt) vorter, det er vel mulig at jeg likevel har viruset? Er det da mulig at jeg får vorter senere, selv om jeg ikke har hatt dem til nå (eller kan jeg kanskje ha en type som ikke utvikler vorter)? Hvordan blir jeg da kvitt kløe og svie i skjeden, og er det mulig noen gang å helt bli kvitt viruset (om det nå er det som årsaker disse symptomene)? Min nåtidig fastpartner har ihvertfall ikke til nå fått vorter, og vi har vært sammen i 3 månader. Hvis det ikke er mulig å bli helt fri for viruset, hva burde vi da gjøre siden vi ikke har lyst til å bruke kondom hele tiden, fordi jeg kan da smitte han når som helst (hvis ikke har gjort det allerede)? Hva med munnsex og økt fare for livmorskreft? Kan menn (eller er det sansynlig for dem å)ha viruset uten å utvikle vorter? Hvordan kan jeg nå og i fremtiden (om jeg da har eller ikke har viruset) gjøre forskjellen mellom dette og soppinfeksjon, fordi symptomene virker ganske like? Viruset kan vel ikke forårsake barnløshet?

Relevante sykdommer/medisiner: Har tatt Diane p-piller i rundt 5 år. Har herpes virus ("cold sore" på leppene) siden barndommen.

Kvinne, 26 år

Svar

Viruset, Humant Papillom Virus (HPV) er svært utbredt, men heldigvis er de aller fleste immune og utvikler ikke sykdom/vorter. Det er defor ikke sikkert at du er smittebærer. Symptomene med kløe og svie, k a n skyldes soppinfeksjon, men HPV kan også utvikle sårhet med svie, spesielt i skjedeåpningen, og mindre i skjeden. Det er alt for mange som behandler seg selv for antatt sopp, mens årsaken kan være en annen. Leppeherpes kan overføres til genitalia, og vil forårsake sår med svie. Avvikende vaginalsekret, og de nevnte symptomer, bør undersøkes hos lege, også for regelmessig å få tatt celleprøve. Noen få virusarter (av flere hundre vortevirus) kan føre til celleforandringer.
Det er ytterst sjelden at oral sex fører til vortedannelse i munn/svelg, så det vil jeg se bort fra.