Kjønnsvorter

Spørsmål

Jeg har ettopp fått behandling for kjønnsvorter hos legen. Holder det med èn behandling, bør ikke også mannen min behandles? Har lest at et par må evt være enige om å bruke kondom alltid etter diagnose er satt, det er jo lite aktuelt og jeg har vanskelig for å fo`rstå at det kan være et relevant råd å gi et ektepar, eller par i fast forhold. Kan ikke begge behandles, slik at vi begge blir symptom frie ? I tillegg ble jeg undersøkt mht hemorider. Jeg fikk resept på xyloproct stikk piller. Dersom dette ikke hjalp, så skulle jeg bli henvist videre til spesialist, som kunne sette strikk rundt hemoridene. Jeg har lest litt om dtte og min bekymring er om denne type behandling kan medføre problemer med å holde på avføring? Altså; ville du ha tilrådet denne type behandling, eller vil du råde meg til å leve med plagene som hemoridene medfører?

Kvinne, 34 år

Svar

1. Kjønnsvorter - condylomer- forårsakes av 1 av hundrevis av vortevirus (HPV). Svært mange har vært i kontakt med viruset, men uten å få vorter, fordi det inntreffer immunitet hos de fleste. Hvis ikke partneren din har vorter, er behandling unødvendig for hans del. Det er ikke nødvendig å anvende condom etter gjennomført behandling.

2. Hemorider. Sittebad i grønnsepeoppløsning er god hemoridebehandling. Snakk med en helsesøster om gjennomføring. Strikkbehandling kan bli nødvendig. Jeg har ikke erfaring for at dette fører til lekkasje. Kirurgen vil informere deg før eventuelt inngrep. Det burde være unødvendig å plages av denne tilstanden.