Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjønnsvorter eller follikulitt?

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om jeg har fått kjønnsvorter. I 6 måneders tid har litt rødlige utvekster dukket opp i underlivet. Noen ganger kan det komme noe hvitt ut hvis jeg klemmer på de. Har kun oppdaget et par stk på de indre kjønnslepper. De pleier som regel å dukke opp over vaginaen (Mons pubis). De kan plutselig dukke opp også forsvinne i løpet av et par dager, er dette vanlig? For en liten stund siden var jeg på kontroll for celleforandringer hos gynekolog. Han sa at det fortsatt var celleforandringer og det så ut som det skyldtes HPV 11, 16 eller 18. Prøvesvarene fra biopsien viste at jeg hadde celleforandringer CIN 3, kan dette være HPV 11, altså kjønnsvorter? Kan HPV 11 føre til CIN3? Og kan man være smittet av flere HPV typer samtidig?

Kvinne 24
Svar

  

Det som ses på bildet er ikke kjønnsvorte, men ‘follikulitt’ eller betennelse i hårsekk på ‘mons pubis’(Venusberget). Du har sett noe tilsvarende på innsiden av indre kjønnsleppe. Her er ikke hår, så da må det være betennelse i en talgkjertel. Begge tilstander er vanlige og ufarlige og krever ikke behandling og er ikke smittefarlige.

Det finnes mange ulike typer av HPV. 

Vanligvis er det HPV type 6 og 11 som gir kondylomer/kjønnsvorter.

De vanligste typer som fremkaller forandringer på livmorhalsen (forstadier til kreft eller livmorhalskreft) er HPV 16 og 18. 

Man kan være smittet med flere typer av HPV. Jeg er ikke ekspert på dette området, men jeg tror ikke at HPV 11 kan medføre CIN3.

Her kan du lese mer om HPV Humant papillomavirus (HPV), genitale infeksjoner - FHI

Vennlig hilsen Mette