Kan spontanborten ha ført til endringer som er av betydning for å kunne bli gravid igjen?

Spørsmål

Hei,

Jeg har alltid hatt helt regelmessig syklus på 28 dager. Jeg fikk barn for ett år siden og jeg og mannen min prøver nå på nr 2. Jeg ble gravid på første forsøk i august, men mistet i uke 6. Etter spontanaborten gikk det seks uker før neste eggløsning (positiv eggløsningstest lørdag) men da kom mensen etter 13 dager (fredag), noe som aldri har skjedd før. Neste eggløsning kom etter 15 dager (positiv test lørdag) men mensen kom igjen etter 13 dager (fredag). Syklusen er altså fortsatt på 28 dager, men lutealfasen har blitt en dag kortere. Jeg lurer på om det kan ha skjedd noe galt under spontanaborten som har ført til denne endringen, om det har noen betydning for hvor lett det er for meg å bli gravid igjen og om jeg bør få en undersøkelse.

Hvis det har noe å si: Jeg hadde en spontanabort i uke 8 før jeg ble gravid med sønnen min, men da var syklusen stabil på 28 dager (med positiv eggløsningstest dag 14 og mens etter 14 dager) etter første mens. Jeg ble da gravid igjen med sønnen min på andre forsøk.

Takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei kvinne 28

Du forteller at du fikk barn for ett år siden og før dette alltid har hatt helt regelmessig syklus på 28 dager. Dere prøver få barn nr 2, og du hadde en spontanabort i uke 6. Du har fortsatt 28-dagers syklus, men lutealfasen har blitt en dag kortere i følge eggløsningstester. Du lurer på om det har skjedd noe galt under spontanaborten som har ført til endringen: Det har det nok ikke. Det er veldig vanlig at det tar tid før en får tilbake regelmessige sykluser etter både fødsel og abort, her er det store individuelle forskjeller på når det retter seg. I ditt tilfelle er det hverken gått lang tid enda, og du har også en veldig liten endring. Du har tatt tester som viser du har eggløsning: Noen opplever at de det ikke skjer eggløsning i det hele tatt de første månedene pga endringene i de hormonelle nivåene, som kan komme til uttrykk som uregelmessige/unormale blødninger. Det kan altså ofte ta litt tid før en blir gravid igjen etter en spontanabort, rett og slett fordi kroppen trenger litt tid på seg for at hormonene kan komme tilbake til det normale. Så foreløpig er det bare å senke skuldrene, det er ingen grunn til bekymring ut fra det du skriver her. Gi det litt mer tid, og så vil dere forhåpentligvis lykkes snart.

Med vennlig hilsen Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-