Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan spiralbruk føre til barnløshet?

Spørsmål

Gir kobberspiral økt risiko for infertilitet? Jeg har hatt kobberspiral i 3 år. Jeg slet litt med smerter under og etter menstrusjon og tok den derfor ut en periode for 2 år siden. Satte imidlertid inn en ny etter noen måneder. Jeg har aldri hatt klamydia, testet meg relativt raskt etter partnerbytte (og bruker kondom) og før innsetting av spiral. Men jeg er likevel redd for at spiralen kan ha tettet egglederne mine. Jeg får ofte ganske vondt nederst i magen og i området ved eggstokkene når jeg har mensen, og ca. 14-18 dager ut i syklus. Kan denne smerten før til skade på egglederne? Kan jeg ha hatt en underlivsinfeksjon i forbindelse med noen av innsettingene, som kan ha tettet egglederne, uten at det har gitt symptomer utover de vanlige plagene man har ved innsetting (blødning, menssmerter m.m.)? Finnes det studier som sier noe om kvinner som bruker kobberspiral har større risiko for nedsatt fertilitet? Tilleggsinfo: har regelmessig menstrusjon og ingen kroniske sykdommer.

Kvinne 29
Svar

  

En spiral medfører ikke større risiko for infertilitet, men den beskytter ikke mot infeksjon som klamydia. Bra at du er testet for klamydia. Det er beste beskyttelse for å hindre at en infeksjon kan bre seg og skade egglederne. 

Ved egglederbetennelse er det akutte smerter, utflod og feber.

Langvarige smerter i underlivet er ikke symptom på tette eggledere. 

Smerter i underlivet, spesielt i forbindelse med eggløsning og menstruasjon kan skyldes den godartede sykdom endometriose (se henvisningen).

Til dine spørsmål:

· Gir kobberspiral økt risiko for infertilitet? Svar: Nei

· Kan denne smerten før til skade på egglederne? Svar: Hvis du mener om smerter er tegn på skade av eggledere, så er svaret nei.

· Kan jeg ha hatt en underlivsinfeksjon i forbindelse med noen av innsettingene, som kan ha tettet egglederne, uten at det har gitt symptomer utover de vanlige plagene man har ved innsetting (blødning, menssmerter m.m.)? Svar: det er en lett øket risiko forinfeksjon i forbindelse med innsettingen, men du er klarert for at du ikke har hatt infeksjon og hadde ikke symptomer på infeksjon.

· Finnes det studier som sier noe om kvinner som bruker kobberspiral har større risiko for nedsatt fertilitet? Svar: det foreligger mange studier som ikke viser større risiko for infertilitet etter bruk av spiral. I dag anbefaler vi spiraler, også til unge kvinner.

Jeg synes ikke du skal bekymre deg for mulig skade på eggledere og øket risiko for barnløshet.

Vennlig hilsen Mette

Lommelegen - Endometriose

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-