Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg få ny spiral om den har fallt ut?

Spørsmål

Hei!

Jeg fikk i januar satt inn hormonspiral hos gynekolog. Jeg var veldig fornøyd med det, for jeg er ferdig med å få barn, kan ikke bruke prevensjon med østrogen pga øyemigrene og vil helst ha et sikkert prevensjonsmiddel jeg ikke behøver å huske å ta. Skuffelsen var derfor stor da hormonspiralen falt ut etter to måneder. Det var bare flaks at jeg så den, for ellers var det ikke merkbart. Jeg dro etter dette tilbake til gynekologen. Han mente at jeg ikke burde ha hormonspiral igjen. Han kunne si med sikkerhet at den var korrekt satt inn (for det var han jeg var hos og fikk det gjort), dette ble også sjekket med ultralyd. Så nå er jeg tilbake igjen på hormonprevensjon, altså minipiller. Og jeg kan ikke fordra det.

Mitt spørsmål er: Har gynekologen min rett? Er det slik at dersom hormonspiralen har falt ut én gang, så er det risiko for at den gjør det flere ganger? Jeg vil aller helst bruke hormonspiral. Men ikke hvis jeg risikerer at den faller ut igjen uten at jeg merker det, for jeg har virkelig ikke lyst på flere barn.

Svar

Hei kvinne 36.

Hormonspiralen din, satt av gynekolog, falt ut etter 2 måneder. Gynekologen din mener den var satt riktig, og det var den antagelig siden du ble sjekket med ultralyd i etterkant. Han mener nå at du derfor ikke bør ha hormonspiral igjen. Han har rett i at det det er en risiko for at den vil falle ut igjen når det allerede har skjedd én gang. Men det er ikke noe absolutt svar jeg kan gi deg: Det kan hende det kan gå fint neste gang - problemet er jo om det skjer uten at du merker det, og at du da ikke er beskyttet mot å få barn.

En mulighet vil være å forsøke på nytt, og at du lærer deg til å kjenne etter i skjeden om du kan kjenne trådene - altså om den er tilstede. Det vil være viktig særlig den første tiden, før samleie, at du kjenner at den er på plass. Og så se an om det blir vellykket denne gangen. Da må gynekologen være påpasselig med at trådene ikke blir klippet for korte. En annen ting å tenke på er at det finnes forskjellige typer spiraler, og kanskje kan du være kandidat for en annen type? Noen sitter bedre enn andre. Det går jo også an å be om en second opinion hos en annen gynekolog, som etter undersøkelse av livmoråpningen din kan uttale seg om han/hun er enig med den første gynekologen.

Om det skulle bli slik at du ikke er en kandidat for å ha spiral, finnes det andre alternativer enn minipillen. Fortell at du ikke kan fordra pillene, og forsøk finne en løsning du blir fornøyd med i samråd med legen/gynekologen din. Jeg håper du finner ut av dette, enten om det blir et nytt forsøk med spiral eller om det blir en annen alternativ prevensjon.

Med vennlig hilsen Thea Steinert