Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan forskjellige symptomer hos kvinne på 37 år være tegn på tidlig overgangsalder?

Spørsmål

Jeg har siden februar 2020 hatt smerter i brystet, som flytter på seg, som til tider gjør svært vondt. Har siden høsten 2019 hatt hjertebank som har økt i omfang. Det kommer hyppigere, av og til i flere dager der bankene kommer med 10-15 min. mellomrom. Når jeg har trent i det siste, får jeg ekstra mye hjertebank, må roe ned for å få de til å gå bort. Jeg har i tillegg de siste 2 mnd fått økende svimmelhet, som er verst om kveldene, og blir spesielt ille når jeg legger meg ned. Det føles som jeg kommer til å besvime, at rommet spinner rundt. De siste 6 mnd har jeg ved menstruasjon hatt store smerter i magen og i endetarmen. Smertene i magen virker som sterke menssmerter, mens smertene i endetarmen har jeg aldri hatt før. Det er så vondt at jeg ikke kan gå på jobb, og spesielt vondt når jeg går på do. Så vondt at jeg er redd for å låse døren, tilfelle jeg besvimer. I tillegg får jeg meget store, hovne og vonde bryst ved eggløsning, som varer helt til mens. Jeg har vært til legen for mine brystsmerter og hjertebank (ikke svimmelheten eller menstruasjonen/hovne bryst, da de andre smertene kom først) og har fått beskjed om at jeg bare må leve med det. Jeg tar paracet hver dag, med noe/liten effekt. Jeg har vert til ulike undersøkelser som EKG, kardiolog UL, gastroskopi, røntgen lunger, UL av bryst (funn av mange og noen store fibroadenom) ellers alle prøver normale. Blodprøver normale. Det jeg nå lurer på, er om mine symptomer med hjertebank, smerter i brystet og svimmelhet kan ha en sammenheng med noe hormonelt/menstruasjon? Siden menstruasjonssmertene og smerter i brystene har endret seg så mye i det siste halve året og de andre symptomene er blitt verre? Kan det være tidlig overgangsalder? Kan de hovne brystene føre til de brystsmertene jeg har? Jeg er desperat etter svar, da jeg rett og slett føler meg syk. Celleprøve desember 2019, ubetydelige celleforandringer, HPV neg. Ingen prevensjon Født tre barn, siste i 2015. Sunn og normalvekt Ikke røyk Menssyklus normal

Kvinne 37
Svar

  

Du har mange forskjellige symptomer, og det er forståelig at du prøver å se dem i sammenheng og med en mulig felles forklaring. Men jeg kan si med ganske stor sikkerhet at dette ikke er tegn på begynnende overgangsalder. Du har regelmessige menstruasjoner, og det første tegn på start av overgangsalder er at menstruasjonen blir forsinket. Du har regelmessig syklus. Alder for menopause (siste menstruasjon) er ca 52 år. Så det er lenge frem.

Dine symptomer med smerter i brystet, hjertebank og svimmelhet kan jeg som gynekolog ikke vurdere, men det er tilsynelatende grundig utredet.

De andre symptomer kan jeg prøve å forklare.

· Store og vonde bryster mellom eggløsning og menstruasjon hører under begrepet PMS, dvs. premenstruelle plager. Det skyldes mest sannsynlig de hormonforandringer som inntrer etter eggløsning med produksjon av hormonet progesteron. Det stimulerer brystet, og det kan forverres når det foreligger godartede fibroadenomer (bindevevsknuter) i brystene. Det kan ikke forklare smerter du har inne i brysthulen. PMS forverres gjerne med alderen. (se lenken)

· Store smerter ved menstruasjon og smerter ned mot endetarmen med avføringssmerter er ikke normalt. Det er typiske symptomer på den godartede tilstand endometriose (se lenken). Det er ikke akseptabelt at du skal være borte fra jobb på grunn av smerter. Du bør få henvisning til gynekolog. Endometriose kan vanligvis ikke påvises ved en gynekologisk undersøkelse, det må utføres kikkhullsundersøkelse (laparoskopi), evt også MR undersøkelse for å se om det er endometriose omkring rektum, noe som kan forklare dine symptomer.

Inntil du får undersøkelse, kan du prøve NSAID (Ibux eller Naproxen) ved siden av paracet.

Hvis mulighet for PMS og endometriose er nærliggende, vil du sannsynligvis bli tilbudt hormonbehandling i form av p-pille eller hormonspiral. Jeg vil anbefale p-pille som første valg fordi det også kan hjelpe mot PMS/ømme bryster. P-pille bør tas uten pause for å stoppe menstruasjonsblødning.

Jeg håper inderlig at du kan få hjelp for dine ‘gynekologisk problemer’.

Vennlig hilsen Mette

Premenstruelt tensjonssyndrom - PMS - Lommelegen

Lommelegen - Endometriose