Kan dette være condylomer ?

Spørsmål

Hei,

Jeg er ei jente på 26 år, som har hatt samme parter i 2 år og 7 måneder. Jeg vet jeg har HPV virus, da jeg har hatt celleforandringer (sist i januar 2016) og utført konisering.

For et par uker siden, så begynte jeg å klø noe helt vanvittige mye i underlivet, og selvom jeg ikke prøvde å klø, så var det umulig. Jeg antok at det var en soppinfeksjon, basert på symptomene, og gikk til innkjøp av Canesten tidligere denne uken og håper det vil gå over snart. Nå når jeg tar en titt i speilet, så ser jeg dessverre noe som jeg vil beskrive som gjennomsiktige nupper i nærheten av skjedeåpningen - de kommer og går ettersom hvor mye jeg klør virker det som. Kan det være kjønnsvorter, eller ser vedlagt bilde normalt ut? Jeg har søkt på Internett, og finner ingen bilder som kan ligne på mine, men blir uansett nervøs for at dette er noe annet enn soppinfeksjon.

Vil også legge til at jeg har regelmessig mens med normale blødninger (bruker 2-3 tamponger om dagen), men denne uken så har det vært minimale blødninger og det har holdt med et truseinnlegg. Kan det bare være tilfeldig?

Håper på raskt svar.

Svar

Heri og takk for brevet ditt og medfølgende bilde. Du lurer på hvorvidt de avbildede små utvekstene kan ha forårsaket den kløen som akutt satte inn for et par uker siden og dessuten hva de avbildede forandringene i slimhinnen kan representere. Kløen har sannsynligvis ikke noe å gjøre med utvekstene. Kløe fremkalles ikke sjelden av en gjærsoppinfeksjon, som du selv skriver, og kløe kan fortsette noen tid etterat en canestenkur er ferdig. Slimhinnebildet viser ingen tegn til candida nå og de små utvekstene har ikke noe å gjøre med en eventuell candidainfeksjon. Hvorvidt de små utvekstene representerer condylomer eller kjønnsvorter er det vanskelig å si noe helt sikkert om, men condylomer kan se slik ut. Det imidlertid å stille sikre diagnoser bare ut fra et bilde er alltid vanskelig, ikke minst fordi det er flere andre tilstander som kan være aktuelle, som f. eks. det som kalles mikropapillomer i vulva/vagina. De trenger ingen behandling. Dessuten kan det også være andre tilstander av talgkjertelnatur som kunne være aktuelle, selv om det kanskje er mindre sannsynlig. Trolig har det du nevner med blødninger ingen relasjon til utvekstene. At du tidligere er behandlet med konisering for sannsynlig HPV-betingede forandringer trenger ikke å bety at man ut fra det kan slutte seg til at de nåværende forandringene er HPV-betinget siden det er forskjellige HPV-typer som fremkaller forandringene på livmorhalsen og de som ligger til grunn for condylomer.

Hvorom allting er, du må få en vurdering av en lege og eventuelt bli behandlet for dette som altså kan være condylomer, men som ikke sikkert trenger å være det. Legen kan se på utvekstene med et colposkop, som er et apparat som forstørrer utvekstene slik at det er mulig å stille en sikker diagnose. Og sluttlig, condylomer er på ingen måte farlige og vil alltid gå bort av seg selv, men de fleste ønsker jo å fjerne dem på den ene eller andre måten. God bedring og lykke til !