Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan cyste på eggstokk være ondartet?

Spørsmål

Min frue på 33 år som foreløpig er bosatt i Iran har etter 6 - 12 måneder uregelmessig menstruasjon i januar 2020 fått påvist cyste (multilucular, ordas=4) på 3 cm på høyre eggstokk (se vedlegg). Legen foreskrev Ovocept-LD og Medroxyprogesterone som behandling. Ifølge ultralydundersøkelse (sonografi) er det 10 - 50% sjanse for at cysten er ondartet. Hva betyr det? I juni ble det foretatt ny ultralydundersøkelse og AMH-analyse (se vedlegg) som viste at cysten hadde vokst. Ut fra analysen har legene anbefalt at hun fryser ned egg. i begynnelsen av november fikk hun 3 cinnal-F 900 sprøyter (daglig dose 48 ml), cetrotide (tre dager), Ovitrelle og HMG for å ta ut friske egg. Hennes søster har hatt tarmkreft som legene mener øker risikoen for at cysten er ondartet. Kan dette stemme? Dersom det er ondartet er det stor fare for at det sprer seg hvis man venter med å operere? Jeg tenker at hun får vente til hun kommer til Norge og får en ordentlig utredning. Ut fra det jeg har lest her på siden deres har de gjort det motsatte av det dere anbefaler, som å ta disse medisinene som får cysten til å vokse. Nå har legene på et universitetssykehus i Teheran anbefalt å operere begge eggstokkene hennes ifølge operasjonsplanen (Oopheroctomy av begge sider står i brevet). Ut fra ultralydundersøkelsene, og det at cysten er på en eggstokk og det er ikke sikkert at det er ondartet, er det riktig beslutning å operere begge eggstokkene? Jeg tenker at hun bør vente og slutte med medisinene, men er ikke sikker. Hva anbefaler dere at hun skal gjøre? Vi setter stor pris på svar fra dere.

Kvinne 33
Svar

  

Cyster på eggstokkene hos kvinner før overgangsalderen er i dt fleste tilfeller godartede, men en sjelden gang kan de være ondartede. Vi har i Norge et spesielt system for å vurdere risiko for at en cyste er ondartet. 

Nå omtaler jeg forholdene hos kvinner før overgangsalderen.

Cyster under 4 cm bryr man seg ikke om og kontrollerer dem ikke

Cyster 4-8 cm vurderes etter et spesielt opplegg:

· Cysten vurderes ved ultralyd. Skillevegger (septae) og utvekster kan være tegn på at den er ondartet, men behøver ikke være et alvorlig tegn

· Så måler vi følgende tumormarkører (blodprøve): CA-125, HE-4 og CEA. 

Hvis cysten vokser eller er over 8 cm, så vil man i de fleste tilfeller anbefale operasjon.

Du refererer til at man sa at det var 10-50% risiko for at cysten i januar kunne være ondartet. Jeg vet ikke hva det bygger på, men med så stor risiko ville vi i Norge ikke observere, men gå videre med operasjon for å ta prøve av eggstokken eller helt fjerne den. Under operasjon kan man ta prøve og få sjekket om cysten er godartet eller er ondartet og derfra bestemme hvor omfattende operasjonen bør være. 

Eggstokkreft er en farlig sykdom med høy ganske høy dødelighet, i de fleste tilfeller fordi kvinnen først kommer til lege når kreften har spredt seg.

Jeg skal svare på dine spørsmål: 

· Hennes søster har hatt tarmkreft som legene mener øker risikoen for at cysten er ondartet. Kan dette stemme? Svar: Ja, det er en arvelig tilstand (Lynch syndrom) med øket risiko for kreft i tarm, livmorhule og eggstokker

· Dersom det er ondartet er det stor fare for at det sprer seg hvis man venter med å operere? Svar: ja, absolutt

· Nå har legene på et universitetssykehus i Teheran anbefalt å operere begge eggstokkene hennes ifølge operasjonsplanen (Oopheroctomy av begge sider står i brevet). Ut fra ultralydundersøkelsene, og det at cysten er på en eggstokk og det er ikke sikkert at det er ondartet, er det riktig beslutning å operere begge eggstokkene? Svar: hvis det foreligger eggstokkreft i den ene eggstokk, så er rutinebehandling å fjerne begge eggstokker og livmor. I helt spesielle tilfeller kan man velge å la den friske eggstokk stå tilbake, hvis det er et stort barneønske.

· Jeg tenker at hun bør vente og slutte med medisinene, men er ikke sikker. Hva anbefaler dere at hun skal gjøre? Svar: Nå er hun vel ferdig med kuren for å ta ut egg? Jeg bemerker at AMH er 0,8 og det er en lav verdi som tyder på at hennes sjanser for å bli gravid nok er sterkt redusert. Men jeg kjenner ikke resultatet av stimuleringsforsøket.

Mitt råd er så snart som mulig å få henne skikkelig utredet og vurdert for operasjon. Ved mulig eggstokkreft er det ingen tid å spille. Hvis hun kan komme til Norge, vil jeg anbefale privat gynekolog med kort ventetid for vurdering. Hvis det er stor risiko for kreft, vil hun få et ‘pakketilbud’ med rask vurdering og evt. operasjon.

Som lege må man tenke ‘det verste’, men det behøver ikke å være kreft. Bare en grundig undersøkelse vil vise det.

Vi får håpe det beste. 

Vennlig hilsen Mette