Kan antibiotika gi redusert effekt av p-pillen?

Spørsmål

Hei
Jeg var hos legen 7. mars fordi jeg hadde kløe/svie nedentil. Lege tok urinprøve, men ikke gynekologisk undersøkelse. På grunn av sex med ny partner og nye oppståtte plager, fikk jeg Azitromax (500mg×2) engangsdose og Dalacin vagitorer mot bakterier. Enda jeg selv syns jeg hadde mer tegn på sopp. Urinprøve viste i ettertid ingen tegn til klamydia eller gonore.
Jeg bruker Marvelon p-piller med 28 piller på brett.

Spm 1:
Jeg tok Azitromax den 7 mars. Da var jeg på sukkerpille nr.1 (pille22).
Jeg tok dalacin vagitorer på kvelden den 7, 8 og 9 mars. Da var det sukkerpille 1,2 og 3 (pille 22,23 og 24). Kan Azitromax og Dalacin vagitorer kan påvirke p-piller?
Når kan jeg trygt ha samleie uten tilleggsprevensjon igjen?
14 mars var det pille 1 på nytt brett og i dag er det pille 3. Kan jeg trygt ha sex på pille nr. 8? (21 mars). Da har jeg tatt 7 piller på rad.

Spm 2:
Jeg vet ikke hvor lenge Azitromax og Dalacin sitter i kroppen. Men det er 8 dager sia jeg tok azitromax og 6 dager sia jeg tok siste dalacid (9mars). Hvis disse medisinene påvirker noen av p-pillene mine på den første pilleuka (pille 1-7) på dette brettet jeg er på nå. Bør jeg da hoppe over sukkerpillene på dette brettet?

Spm 3: Plagene hadde allerede lettet litt da jeg dro til legen 7. mars og ble enda bedre etter medisiner og jeg fikk blødning på sukkerpille nr. 4 (pille 25) som normalt. Jeg føler meg bra i dag. Men hvis det blir verre etter sex for eksempel:
Jeg har en reseptfri Diflucan 150mg liggende. Men jeg tør ikke ta den, fordi jeg er redd for at de påvirker p-pillene mine. Jeg veit at Diflucan alene ikke påvirker p-piller, men siden jeg forrige uke tok Azitromax og Dalacin vagitorer så er jeg redd for at disse tre medikamentene sammen (azitromax+Dalacin+Diflucan) kan sammen påvirke p-piller.

Det kan jo hende at p-pillene allerede har blitt påvirket av Dalacin og azitromax?
Dersom jeg tar en diflucan om det sku klø igjen. Vil det da påvirke p-pillene?
Føler meg normal i dag. Men hvis det skulle bli verre etter sex for eksempel.
Mvh jente 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei jente 24.

Når du forteller om svie og kløe nedentil etter sex med ny partner, burde det blitt foretatt en gynekologisk undersøkelse (GU) med inspeksjon og prøvetaking fra skjeden. En urinprøve kan påvise klamydia, gonoré og urinveisinfeksjon, men det er lite annet å hente fra en slik prøve. Feks. er soppinfeksjon eller bakteriell vaginose er vanlige tilstander som kan oppstå etter samleie, og det påvises ved karakteristiske funn ved GU og prøvetakning med vattpinne. Det er godt å høre at du føler deg fin og normal form nå, men her kommer svarene du lurer på:

Spm 1: Nyere studier viser at de aller fleste antibiotika (som Azitromax og Dalacin er) ikke reduserer virkningen av p-piller: Mistanken om dette har bygget på enkeltmeldinger om graviditet etter antibiotikabruk, men det har aldri vært påvist noen mekanisme som kan forklare at samtidig bruk skal gi redusert effekt av p-piller. Dessuten har du brukt Azitromax så kort (éndags-kur) og Dalacin vagitorer som lokalbehandling under sukkerpille-uke, så denne behandlingen skal ikke ha noe å si for effekten av p-pillen.
Så svaret ditt blir ja: ut fra det du skriver her, vil jeg si det er helt trygt for deg å ha sex nå (på pille nr. 8. eller annen pille).

Spm 2: Om du hopper over neste pillefri uke eller ikke, har ingenting å si. Som sagt skal behandlingen med Azitromax og Dalacin ikke ha redusert effekten av p-pillene. Dersom antibiotikakurer forårsaker oppkast eller løs mage, kan antibiotika i sjeldne tilfeller redusere absorpsjonen og derav effekten av p-pillen, men ut fra teksten din gjelder ikke dette deg.

Spm. 3: Diflucan har ingen påvirkning på effekten av p-piller, og heller ikke i kombinasjon med antibiotika. Således kan du i prinsippet ta Diflucan om du skulle begynne å klø eller svi igjen, men jeg vil sterkt anbefale deg å bestille en ny time hos legen din dersom du opplever nye plager. Kløe/svie etter sex kan komme av flere ting, og det er gynekologisk undersøkelse med prøvetaking som gir deg riktig diagnose og som dermed fører til rett behandling.

Håper dette gav deg svar på det du lurte på. Lykke til!

Mvh
Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-