Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ingen blødning med p-pille

Spørsmål

Hei.. Jeg er 30 år, har siden starten av 20 årene hatt en uregelmessig menssyklus på hver 14 dag. Mao: mensen hadde kun 2 ukers mellomrom. Mellomblødningen kom aldri når jeg gikk på p-piller. I 2016 ble jeg påvist celleforandring grad 3, som jeg ble konisert for. Var på 2 kontroller hvor alt var normalt, til en siste kontroll i 2018 da det viste seg at jeg hadde noen typer hpv virus, ikke 16 eller 18. Jeg ble gravid, så videre undersøkelser ble satt på vent... Etter en trøblete graviditet, hvor vannet gikk i uke 23, fikk jeg ekstremt prematur sønn og vært innlagt på sykehus mye og opptatt siden, så har jeg ikke fått sjekket meg siden 2018 hvor det ble påvist hpv virus. Jeg startet igjen på loette for å slippe mensen hver 2 uke, ingen mellomblødninger. Men nå har det skjedd de siste to gangene under sukkerpillene, hvor jeg ikke får mensen i det hele tatt nesten. Bare litt blødning de to siste dagene før jeg skal begynne på nytt brett. Er dette farlig, og hvorfor kommer mensen bare litt? Normalt har jeg fått mensen på sukkerpille 2 eller 3. Google er jo din verste fiende når det kommer til sånt, så jeg er jo livredd for at jeg skal ha kreft. Også med tanke på min sykehistorie tidligere også. Er dette normalt å ikke ha mensen under sukkerpillene? Hva gjør jeg om jeg har fått kreft, eller tilbakefall av celleforandringer. Jeg har en sønn som jeg er alene om, jeg tør ikke tenke på hva som kan skje med meg. Hvorfor blødde jeg fortsatt hver andre uke når celleforandringene mine var normale? Er det noe jeg kan gjøre for å få en frisk livmor ved hjelp av spise, trening osv som kan påvirke? Hva skal jeg gjøre dersom jeg igjen har celleforandringer? Hvor stor er sjansen for at jeg kan ha kreft/være syk på grunn av dette? Hjelp, hilsen en ekstremt bekymret nybakt mamma.

Kvinne 30
Svar

  

Slapp av, dette er ikke symptom på kreft i det hele tatt.


La oss ta det med blødning på p-piller. Menstruasjonsblødning kommer fra livmorkroppen. P-pillen du bruker er en kombinasjon av hormonene gestagen og østrogen. Østrogen får livmorslimhinnen til å vokse og gi blødning. Gestagen hemmer veksten av livmorslimhinnen. Det forklarer at mange mister menstruasjonen når de bruker gestagen prevensjon (som minipiller, p-stav, p-sprøyte eller hormonspiral). Ved de kombinerte p-piller vil det vanligvis komme litt vekst av slimhinnen, og i pausen med sukkerpillene utstøtes slimhinnen som en slags menstruasjonsblødning. Eneste hensikt med denne blødningen er at det skal virke ‘naturlig’. Hos noen få (10 % ?) blir det ingen eller svak blødning. Det er ikke tegn på at noe er galt eller at det er sykdom i livmoren. Du har bare vært heldig at du slipper blødning.

Celleforandringer oppstår i livmorhalsen, og de påvirker ikke blødningsmønsteret. Et symptom på livmorhalskreft er uregelmessige blødninger uavhengig av syklus eller bruk av p-pille. Fravær av blødning er IKKE tegn på kreft.

Til dine spørsmål:

· Er dette farlig, og hvorfor kommer mensen bare litt? Svar: Det skyldes hormoneffekten i p-pillen. Loette er en pille med lav østrogendose som gir liten vekst av slimhinnen i livmoren.

· Er dette normalt å ikke ha mensen under sukkerpillene? Svar: det er relativt sjelden, under 10%

· Hva gjør jeg om jeg har fått kreft, eller tilbakefall av celleforandringer. Jeg har en sønn som jeg er alene om, jeg tør ikke tenke på hva som kan skje med meg. Svar: det er intet som tyder på at du har fått kreft

· Hvorfor blødde jeg fortsatt hver andre uke når celleforandringene mine var normale? Svar: Celleforandringer har ingen relasjon til blødning

· Er det noe jeg kan gjøre for å få en frisk livmor ved hjelp av spise, trening osv som kan påvirke? Svar: Du har en frisk livmor. Det er p-pillen som bestemmer blødningen, det kan du ikke påvirke

· Hva skal jeg gjøre dersom jeg igjen har celleforandringer? Svar: Du skal følge de kontroller som er bestemt for deg. 

· Hvor stor er sjansen for at jeg kan ha kreft/være syk på grunn av dette? Svar: Som sagt er dette ikke et tegn på kreft

Hvis du ikke er overbevist og beroliget av ovenstående, så kan du jo be fastlegen om å ta en ny celleprøve.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-