Illeluktende utflod

Spørsmål

jeg har siden jeg var ca 16 år vært plaget av tidvise soppinfeksjoner,som enten har gått over av seg selv eller ved at jeg har brukt pevaryl.for ca et halvt år siden flyttet jeg til utlandet for å studere medisin,og etter det har jeg,uten at det nødvendigvis har noen sammenheng,vært plaget med noe jeg selv ikke tror er soppinfeksjoner. Lukten er mye verre og det hjelper ikke med pevaryl eller diflucan. Jeg var hos gynekolog for dette da jeg var hjemme i jula,men han fant ingenting.jeg hadde heller ingen symptomer da jeg var der.jeg bruker sjelden penicillin,spiser lite sukker og bruker undertøy i bomull.Har heller ikke overdrevet vaskingen,og bruker kun spesialsåpe.Jeg bruker ikke p-piller eller annen prevensjon,da jeg ikke er i et fast forhold,men har tidligere brukt yasmin.(for to år siden).jeg har ikke tilfeldig sex.menstruasjonen er normal,men utfloden er misfarget og lukter vondt.Har hatt vanskeligheter med å få tak i preparater her jeg studerer (i Polen),men jeg har fått tak i noe som heter clotrimazolum (vagiatorier).har ikke fått prøvd disse enda,men det virker vel stort sett på samme måte som pevaryl? jeg tror selv at det kan dreie seg om bakteriell vaginose.Er det slik at dette kan opptre periodevis siden gynekologen ikke fant noe da jeg var der? hva bør jeg i såfall gjøre med dette? synes det er svært plagsomt.Jeg synes det kan virke som det er mye verre når jeg er i polen,uten at jeg helt ser noen grunn til det.har vurdert å begynne på yasmin igjen,for jeg er plaget med store,"ømme" kviser på haken og rundt munnen i perioder,men jeg er redd underlivsplagene vil bli verre da? på forhånd takk for svar.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei,
Ja, beskrivelsen passer med vaginose, som kan komme i perioder. Den er uavhengig av p-pillebruk, sp du kan starte opp igjen med Yasmin.
clotrimazolum (vagiatorier) er Canesten og lign.Pevaryl.
Ved soppinfeksjoner kan du spise hva du vil, og bruke minst mulig såpe ved bad/vask. Vann er bra!

Til informasjon:

BAKTERIELL VAGINOSE:

Undersøkelsen har vist at du har BAKTERIELL VAGINOSE.
Bakteriell vaginose er en utflod (skjedekatarr) og skyldes øket og endret mikrobeflora (bakteriesammensetning) i skjedesekretet, slik at de normale melkesyrebakteriene blir fortrengt.
Dette kan medføre plagsom lukt (fiskelukt), spesielt etter samleie og menstruasjon.
Tilstanden er ingen betennelse, og den er heller ingen smittsom kjønnssykdom. Den k a n likevel opptre sammen med andre infeksjoner, og som derfor må utelukkes.
Vaginose er ufarlig, men er kanskje av betydning forbindelse med sene aborter, for tidlige fødsler og infeksjoner etter fødsel.
Årsaken er ikke kjent, men tampongbruk og skifte av partner k a n ha betydning.
Partnerbehandling er likevel sjelden nødvendig ved vaginose, men kan forsøkes ved tilbakefall.

BEHANDLING:

ECOVAG (Reseptfrie Vaginalkapsler av humane melkesyrebakterier)
·1 kapsel i skjeden om kvelden i 12 dager, men dette kan forlenges og repeteres ved behov og til symptomene er borte.

DALACIN® er som regel effektiv:
Dosering:
·1 stikkpille (vaginaltablett) settes opp i skjeden om kvelden i 3 dager
eller
·1 kremdose om kvelden i 7 dager.