Illeluktende utflod - Betennelse fra tidligere svangerskap utenfor livmor?

Spørsmål

Betennelse fra tidligere svangerskap utenfor livmor?

Jeg hadde et svangerskap i egglederen min for ca 4-5 år siden. Egglederen sprakk , men likevel fikk jeg ikke legehjelp før tre uker etterpå. Da ble jeg sendt på sykehus og legen konkluderte med at siden det var flere uker siden dette skjedde kroppen har begynt å ordne opp selv, og absorberer (?) fosteret , og jeg ble ikke operert. Etter dette har jeg hatt store problemer med en forferdelig lukt før og etter mensen når det blør brunt blod. Det er ikke fiskelukt, men mer en sterk betennelse lukt. Lukten er sterk og går gjennom buksen og folk jeg er sammen med lukter dette. Det er fryktelig flaut. Jeg har ved to anledninger tatt opp problemet med to forskjellige gynekologer. Ultralyd er tatt og de mener at restene av fosteret er borte. Er det likevel mulig at noe ligger igjen og at dette skaper den sterke betente lukten ? Dette er ikke fiske lukt eller mensen lukt. Og jeg dusjer hver morning og skifter bind flere ganger om dagen . Hos den ene gynekologen fikk jeg forslag om å ta cantesten, mente kanskje det var soppinfeksjon. Jeg tar cantesten når det begynner å stinke ca 1 uke før mens . Føler det hjelper noe. Så må jeg kjøpe ny pakke på slutten av mensen for da stinker det igjen . Så det er ingen langvirkende effekt på meg. Blir dyrt også med 2 pk cantesten i mnd. Den andre gynekologen mente alle prøvene var ok.
Selv synes jeg problemet er grusomt plagsomt og jeg skjemmes. Kollegaer og folk i butikken kommenterer, og det er så flaut. Tror dere denne lukten kan komme fra den gamle graviditeten som aldri ble fjernet eller er det ubalanse i bakteriene i skjeden? Jeg trenger i såfall et legemiddel som kan funke på meg. Det ble tatt tester for kjønnssykdommer også når jeg var hos gynekolog , fikk beskjed at alle tester var ok.
Om dere ikke har svaret på dette , vet dere om en spesialist som har vært borti problemstillingen før, som dere kan henvise meg til ? Jeg trenger hjelp .

Håper dere kan hjelpe meg.

Svar

Hei kvinne 40.

Du hadde et svangerskap utenfor livmoren 4-5 år siden, der egglederen din sprakk. Du ble ikke operert fordi legene konkluderte med at kroppen hadde begynt å ordne opp selv da du endelig ble sett på. Etter dette har du hatt illeluktende utflod før og i etterkant av menstruasjon, i en slik grad at det bemerkes av andre. Du lurer på om det kan ligge igjen rester av fosteret, som skaper denne lukten: Det ganske sikkert ikke rester fra svangerskapet som lager denne utfloden. Det ville blitt fanget opp på ultralyden om det var rester igjen, og du ville hatt langt flere plager (som smerter, sykdomsfølelse) om det etter så lang tid hadde vært en rest tilstede som lagde lukt.
Du forteller at egglederen sprakk, og da vil restene sammen med blod havne i bukhulen, nederst i bekkenet. Det er riktig som du ble fortalt, at kroppen selv kan ta seg av og absorbere/kvitte seg med dette. Når vi mennesker er friske, dvs uten smerter, feber og sykdomsfølelse er kroppen vår innvendig er helt ren og uten infeksjon. En pågående infeksjon i bekkenet eller magen vår gir smerter/ubehag og økende plager uten behandling. Det som derimot kan gi betennelseslukt fra underlivet er infeksjon i hud og slimhinner, eventuelt en ubalanse i de naturlige bakteriene i skjeden. Lukt fra underlivet kommer i de aller fleste tilfeller fra skjeden, men kan en sjelden gang komme fra slimhinnen i livmoren. Nå er du blitt sjekket ganske nøye - du forteller om to ulike gynekologer som har fått høre om problemstillingen, og de har sjekket deg med ultralyd, tatt tester på kjønnssykdommer og annet. Det er derfor lite sannsynlig at du har en kjønnssykdom som gir denne lukten. Soppinfeksjon kan ha delvis skyld (slike infeksjoner kan komme og gå), men gir vanligvis ikke skjemmende lukt.

Det høres mest sannsynlig ut at betennelseslukten kommer av ubalanse eller forstyrrelse i bakteriesammensetningen i underlivet ditt, slik at melkesyrebakteriene vi normalt har der blir fortrengt. Det vanlige begrepet på dette er Bakteriell vaginose eller skjedekatarr, og lukten beskrives ofte som ”fiskelukt”. Du skriver jo at det ikke kjennes som fiskelukt, men det finnes varianter av denne lukten, - og den kommer av denne ubalansen. Lukten kan spesielt bli ille etter samleie og i forbindelse med menstruasjon.

Det er ikke alltid dyrkning av prøver gir noen avklaring fordi vi i skjedesekretet normalt har mange typer bakterier.

Bakteriell vaginose behandles med stikkpiller i skjeden eller med skjedekrem (eks Dalacin, Flagyl: 1 stikkpille (vaginaltablett) settes opp i skjeden om kvelden i 3 dager, etterfulgt av ECOVAG (Vaginalkapsler av humane melkesyrespaltende bakterier): 1 kapsel i skjeden om kvelden i 12 dager. Denne kan forlenges og/eller gjentas) eller tabletter (feks. Flagyl/metronidazol). Det kan være verdt et forsøk hos deg dersom du ikke har testet dette. Om dette hjelper på er partnerbehandling er sjelden nødvendig, men kan forsøkes om du får tilbakefall.

Du forteller du kun dusjer om morgningen, men jeg vil likevel nevne at overdreven vasking av underlivet ikke er bra. Skjeden renser seg selv, og varmt vann skal holde: Dersom en benytter seg av såpe, må denne såpen være egnet for intimvask og kun brukes på de ytre områdene. Ikke spyl underlivet. En bør også bruke minimalt med truseinnlegg, ikke bruke syntetisk undertøy og la det komme luft til om natten (sove med luftig bomullsbukse eller uten noe).

Ellers lurer du på om det finnes noen spesialist innenfor denne problemstillingen, og dette hører inne under gynekologifaget. De fleste gynekologer kjenner til denne problemstillingen, men det varierer jo selvsagt noe fra person til person avhengig av hva de ser mest av på jobb/erfaring/osv.
Jeg vil råde deg til å bestille en vanlig time hos legen din, fortelle om problemet ditt og om de to møtene med gynekologene du har hatt. Dere kan diskutere om det blir nødvendig med en ny henvisning til gynekolog, eller om du skal resept på og forsøke disse stikkpillene og/eller tablettene mot bakteriell vaginose (skjedekatarr). Jeg håper dette svaret var noe til hjelp, og jeg ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert