Hyppige soppinfeksjoner i skjeden

Spørsmål

Hei! Helt siden ammeslutt for 2 år siden (og ifbm fødselen av min førstefødte) har jeg vært plaget med kronisk underlivssopp. Noen ganger tar det 4 måneder før det kommer tilbake, mens andre ganger får jeg det tilbake hver måned, ifbm mestruasjon. I tillegg får jeg også smertefulle atføse sår i munnen parallelt med soppen (på samme tid, alltid like før jeg skal ha menstruasjon). Har vært til gynekolog utallige ganger med soppproblemet, men virker ikke som om det er noe å gjøre med. Har blitt satt på langvarige kurer med Diflucan, men det kommer alltid tilbake uansett. Vil ikke gå på Diflucan resten av livet, så jeg selvbehandler bare med canesten når jeg får plager nå. Og ja, det er blitt tatt prøver fra vagina, og de viste rikelig vekst av sopp- så det er riktig diagnose tydeligvis.

Begynner å bli temmelig frustrert over dette nå, både det med soppen og de aftøse sårene. Er det virkelig ikke noe som kan gjøres noe med? Jeg går på Microgynon nå, burde jeg prøve å slutte med disse? Har slitt med aftøse sår også i tenårene, men aldri slitt med sopp. Alt ble mye verre etter fødselen, virker som om hormonene er skikkelig ubalanse rett før menstruasjon.

Svar

Hei.

Det første som slår meg her, er at du og din partner bør behandles samtidig en gang, med både lokal og systemisk behandling. (Canesten og Diflucan) En svært hyppig årsak til gjentatte soppinfeksjoner i skjeden, er resmitte fra en symptomfri partner. Din mann / partner kan meget gjerne være bærer av sopp, uten å ha symptomer. Og isåfall nytter det lite at du behandles igjen og igjen, om du blir resmittet fra han.

Videre så bør du sjekkes hos fastlegen mhp diabetes, som kan gi hyppigere soppinfeksjoner i skjeden.

Du spør om du bør prøve å kutte ut Microgynon. Jeg kan ikke se det omtalt noe sted, at denne medisinen skulle gi hyppige soppinfeksjoner som bivirkning, men allikevel tenker jeg at dersom ingenting annet virker, inklusiv de to overnevnte forslagene, så bør kanskje dette også sjekkes ut for ordens skyld, en kan jo aldri vite noe slikt sikkert uten å forsøke det.

Håper at rådene kan være til nytte. Lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-