Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppig vannlatingstrang

Spørsmål

Har følelse at jeg må tisse nesten hele tiden, lekker ikke urin. Vært til cystokopi alt så fint ut. Vært hos Gynokolog alt så bra ut. HVA KAN DET DA VÆRE blir helt tullete av å ha det sånn? Bruker vagi5 i 1 år, 2g. I uka. Lurer på kan dette ha noe med østrogen mangel å gjøre? Burde jeg ha hatt noe annet enn vagi5. Vær så snill gi meg noen råd jeg går å kjenner på dette nesten hele tiden. For i korte perioder er det borte spesielt hvis jeg er opptatt med noe. Prøver å finne årsaker selv men vanskelig.

Kvinne 56
Svar

  

En vanlig forklaring er infeksjon, men det er sannsynligvis ikke påvist. Så kan det være forandringer i blæren, men det er utelukket ved cystoskopi. En svulst i underlivet kan trykke på blæren, men det ville ha vært påvist ved ultralyd hos gynekologen.

Tilbake står at det kan være det man betegner ‘urgency’, unormal følsomhet i blæren eller ‘overaktiv blære’. Man vet ikke sikkert hva som er årsaken. Det kan ses ved visse nevrologiske sykdommer, men kan også være et isolert fenomen uten annen sykdom. Du bør få henvisning til det man betegner urodynamisk undersøkelse, som utføres på en gynekologisk eller urologisk poliklinikk hvor man undersøker forhold ved blærens trykkforhold ved fylning, om det evt. er resturin, dvs. at blæren ikke tømmes effektivt og det derfor står noe urin igjen i blæren etter vannlatning. 

Det er ulike legemidler man kan behandle med som kan øke blærekapasiteten og nedsette følsomhet i blæren, men de er på resept 

Du opplyser dessverre ikke hvor lange du har hatt denne plagen, og om det kom etter du begynte med Vagifem. Jeg tror ikke at Vagifem har betydning, men det er ikke noe i veien for at du kan stoppe med det i noen uker bare for en prøve.

Om du selv kan gjøre noe i ventetiden? Drikker du rikelig? Hvis du drikker mye, så blir det naturlig stor urinproduksjon med hyppig trang. Du kan forsøke med blæretrening hvor du forsøker å holde deg i det lengste og ikke gå på do ved første signal. 

Jeg kan forstå at det er et stort problem som kan gripe inn i din hverdag, men det er mulighet for hjelp. Først må du ha en utredning.

Vennlig hilsen Mette