Hvor skal p-sprøyten settes?

Spørsmål

Depo provera, hvor skal sprøyten settes? Jeg setter den selv ettersom det ikke er noen kvalifiserte på
et legekontor. Det vil si, en sekretær setter sprøyten. Høy nevrologisk smerte. Siste gang sprøyten ble
satt, tok jeg bakken. Når jeg setter sprøyten selv, ingen smerte. På feil sted? Aggresivitet blir ofte
resultatet. Første sprøyte mai 2005.

Svar

Hei kvinne 42.

Du forteller du siden mai 2005 har brukt p-sprøyte, og spørsmålet ditt er hvor sprøyten skal settes. Det står følgende i pakningsvedlegget (og på Felleskatalogen):
"Sprøyten skal omrystes godt rett før bruk. Deretter presses lufta ut av sprøyten. Settes av lege/sykepleier dypt i skulder- eller setemuskelen (intramuskulært), 1 gang hver 3. måned Gis dypt i.m., fortrinnsvis i setemuskelen, men kan også gis i annet muskelvev som deltoidmuskelen".
Kort gjengitt med enklere ord: Sprøyten skal settes i rumpemuskulaturen eller høyt oppe på og midt på overarmen (google "deltoideus").

Du forteller jo ikke hvor legesekretæren har satt sprøyten vs der du setter den: Som regel skal det ikke være særlig vondt på noen av disse plassene. Det kan hende en er uheldig og treffer en nerve som gir smerten, noen kan også få lette smerter om det settes en sprøyte med kald væske, eller om væsken trykkes inn i muskelen litt for raskt - men i utgangspunktet skal det være uavhengig av hvem som setter sprøyten.

Ellers vet jeg jo ikke om du ofte er hos legen din og om dere har snakket om dette allerede, men vil bare nevne at p-sprøyter kan gi reduksjon i bentetthet ved langtidsbruk. Derfor skal legen vurdere fordeler og ulemper ved langvarig bruk av p-sprøyte, så en kan forhindre en eventuell utvikling av benskjørhet (osteoporose). Dette til info.

Lykke til! Med vennlig hilsen Thea Steinert