Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvite prikker ved skjedeåpningen

Spørsmål

Hei, jeg hadde beskyttet sex for 1mnd siden, men fikk for 2uker siden noen hvite prikker i kjedeåpningen. Det hverken svir, klør eller gjør vondt, men er meget sjenerende. Jeg har tatt HPV-vaksinen. Hva kan dette være og finnes det isåfall behandling?

Kvinne 21
Svar

  

Det er ikke så lett å stille diagnose når man ikke kan se hvordan huden ser ut, men jeg ser for meg følgende muligheter:

1. Talgkjertler. Det er små kjertler som produserer talg for å smøre vevet i skjedeinngangen så det blir mykt og motstandsdyktig mot f.eks. urin og gnissing. De er knappenålshodestore. Noen ganger kan de hovne opp (ateromer). Disse kjertler er medfødte, så det er litt rart om du først nå skulle ha oppdaget dem. De skal ikke behandles, de er normale.

2. Mollusker er små utvekster som vanligvis er lyserøde. De skyldes et virus (pox-virus) som kan overføres ved hudkontakt. Er meget vanlige hos barn, men kan også ses hos voksne. Inkubasjonstiden (tid fra smitte til man ser forandringer) er fra en uke til flere måneder. De forsvinner vanligvis helt av seg selv, men kan skrapes bort, fjernes ved cryobehandling eller pensles med ulike oppløsninger. Du kan se bilder og behandlingsforslag på: https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/mollusker-molluscum-contagiosum/69067150

3. Kjønnsvorter (condylomer) er små utvekster med en takket kant som skyldes HPV (vortevirus). Det finnes et hundretall ulike HPV-typer, og vaksine for typer som kan fremkalle kreft forebygger ikke nødvendigvis de typer som fremkaller kjønnsvorter. Inkubasjonstiden er anført å være en måned eller mer. Det er lite sannsynlig at det er det som foreligger, dels ut fra beskrivelsen, dels ut fra evt. smittetidspunktet. Kjønnsvorter fjernes ved pensling.

Hvis du googler frem bilder av de ulike forslag, vil du kanskje gjenkjenne forandringene. 


Vennlig hilsen Mette


PS kondom beskytter ikke fullstendig for overføring av virus fra huden.