Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvit utflod

Spørsmål

Hei! Jeg er plaget med hvit, litt tyktflytende utflod under samleie. Kjæresten sin penis blir dekket med utfloden, og er sjenerende for meg. Det lukter ikke spesielt sterkt, og jeg klør eller svir ikke. Hva kan det være? Hvis jeg utfører oralsex på mannen min etter at han har vært inni meg, smaker det ganske surt. Og et spørsmål til: jeg tok en gynekologisk undersøkelse rett før jeg ble gravid med datteren min for 3 år siden, og fikk påvist bakteriell vaginose. Legen sa at jeg ikke skulle ta tabletter hvis jeg mistenkte at jeg var gravid. Så jeg unnlot å ta de. Dette er altså 3 år siden. Da jeg var hos gynekologen i fjor, glemte jeg be han ta en prøve for å se om jeg fremdeles hadde det. Vet ikke om han sjekket det, men det er vel rutine når en undersøkes? Kan den ha gått bort av seg selv?

Kvinne 39
Svar

  

Det er stor variasjon i mengde og utseende av den normale utflod. Fargen kan være klar, hvit, iblant gull-grønnlig. pH er under ca 4,0, altså på det sure nivå (sur smak) som skyldes tilstedeværelse av melkesyrebakterier som skaper et ‘sunt’ miljø og som holder ‘slemme bakterier’ borte. I noen dager før og frem til eggløsning er det ofte et seigt, geleaktig og klart utflod.

Ved sopp er utfloden klumpet og hvit (typisk som cottage cheese), og det er kløe og svie. pH er normal, sur.

Ved bakteriell vaginose (BV) er pH over 4,5, utfloden er tyntflytende, grålig med fiskelukt. Det skyldes ubalanse i bakteriesammensettingen i skjeden så ‘slemme’ bakterier har tatt plassen fra de ‘snille’. BV er nok så vanlig og kan heldigvis gå over uten behandling. Det er ikke noe legen sjekker for hvis du ikke har plager (utflod med lukt). Diagnosen BV stilles ved måling av pH, og mikroskopi av sekret, evt ‘sniffetest’ hvor legen tilsetter kalilut til utflod for å få frem den karakteristiske lukten. Det er ikke noe man kan innsende prøve for å få diagnose.

Så du må nok regne med at det er normal utflod som du har. Det har man ikke mulighet for å påvirke. Utskylling frarådes da det kan endre den normale flora i skjeden

Vennlig hilsen Mette