Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvilken type p-pille er best ved mulig endometriose?

Spørsmål

Hei! Jeg er 27 år, gikk på p-piller fra jeg var 18-25 år, og i løpet av de siste to årene uten ppiller har jeg fått mye og lenge vondt i eggstokksida rundt eggløsning, og rundt mensen mye smerter. Jeg tenkte at det kanskje kunne være endometriose (sendte faktisk inn spørsmål da og fikk god hjelp og enighet om at det kanskje kunne være endometriose), da jeg gikk til gynekolog sa han at det var helt normalt og syntes vel jeg overdrev. Etter to år med mye smerter og også en konstant cyste på venstre eggstok (som gynekologen min mente var eggløsningscyste selv om det var den samme hver gang) dro jeg til privat ekspert-gynekolog i januar. Han så at det var en endometriom-cyste. Grunnet smertene mine og cysta henviste ham meg til lapraskopi. SÅ til spørsmålet: Privat-gynekologen satte meg på microgynon ppiller høydose og ba meg ta de uten stopp til jeg fikk mellomblødning og så tre dager pause. Nå har jeg gått på microgynon i straks tre måneder og har en del bivirkninger ennå. Har ekstremt hovne og vonde pupper (hvor det også kommer bittelitt væske ut av den ene), er generelt litt nedstemt og smertene er her fortsatt, dog mye mildere og fks sex er ikke lengre ubehagelig. Jeg husker å ikke ha noen bivirkninger på mercilion 28 som jeg gikk på før, men gikk da på lavdosen av den. Hadde smerter i magen som tenåring, men de roet seg også på de mercilion 28 (skjønte ikke da det kunne ha sammenheng med menssyklus) Det jeg lurer på er om jeg kan hoppe over fra microgynon til mercilion 28 (har fortsatt resept) for å se om det er bedre? Eller om jeg MÅ ha høydose ppille og lang og grundig samtale liksom. Jeg har forstått det sånn at å bare slutte å ta ppillene i noen uker for så å begynne på igjen kanskje ikke er så bra blodpropp- og bivirkningsmessig. Nå er det påske, min vanlige gynekolog tørr jeg ikke gå tilbake til og den private gynekologen koster 2000 kroner. Kommer til å dra til min fastlege om noen uker da det blir ledig time. Håper du har noen tanker og råd!

Kvinne 27
Svar

  

Det er ikke noen i veien for å skifte til Mercilon som har mindre østrogen enn Microgynon. Microgynon regnes også til de lavdoserte p-piller. Det er piller med 50 mikrogram eller mer, som er høydoserte.

Nå har du resept på pakning med 28 piller, og det betyr at du må hoppe over de 7 uvirksomme piller, og følge rådet du fikk fra siste gynekolog.

  • Mercilon har 20 mikrogram østrogen.
  • Microgynon har 30 mikrogram, Loette har samme type hormoner, men bare 20 mikrogram østrogen. Microgynon og Loette har lavest risiko for blodpropp.

Det er ikke vist at en type p-pille er bedre ved endometriose enn en annen, men viktig å prøve å stoppe gjennombruddsblødninger ved 3 dagers pause når det er nødvendig. 

Lykke til med behandlingen, vennlig hilsen Mette