Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvilken termin?

Spørsmål

Hei.. Lurte på noen ting: Er gravid i uke 31+2. Har fått to terminer, én 15. januar og én 17. januar. Forholder meg til 17. januar, siden det er der jeg også skal ha siste ultralyd. Kunne en evt.unnfangelse rundt 7.-10. april ha ført til disse terminene? I følge min lege har jeg etter mens termin den 25. januar, men ble flyttet frem på Ultralydunderskelse. Hvis en unnfangelse hadde skjedd i perioden rundt 7.-10. april, ville jeg ikke da vært en uke lenger på vei, tro? Eller må det mest sannsynlig ha vært samleier senere som har ført til disse terminene? Mener vi hadde samleie i perioden 24. april - 01. mai. Kan det stemme med terminene jeg har fått?

Hadde siste mens' første dag 19. april. Mener selv den var som vanlig. I mars var første mens.dag den 14. Har regnet syklusene mine over en tid før jeg ble gravid. Da regnet jeg fra første mensdag t.o.m første dag i neste mens Vet ikke om det er riktig men kom da frem til disse tallene: 34, 29, 31, 29, 33, og 36 fra mens i mars til neste i april.

Hva menes egentlig med "feilmargin" +- 2 uker på mens.termin og ultralyd termin?

Svar

Kjære deg! Vi fastsetter nå terminbestemmelse ut fra ultralydmåling, fortrinnsvis utført rundt uke 18 i graviditeten. Dette er den minst usikre måte å beregne på. Hos noen kan det være en feilmargin på 2 uker +-. Dette kan skyldes avvikende fosterstørrelse, forskjeller på utstyr, og kanskje vekslende kompetanse hos undersøkeren. Regnes termin bare ut fra siste menstruasjon, kan feilmarginene skyldes vekslende menstruasjonssyklus og dermed eggløsningsintervall.

Ut fra dette, og det du skriver, vil det passe med unnfangelse like etter 20. april og termin i midten av januar. Med tenkt unnfangelse rundt 10. april ville du nå ha vært 32+ uker på vei.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-