Hvem kan sjekke om jeg har vaginose?

Spørsmål

Etter å ha lest litt på en del nettsider på nettet kommer jeg frem til at jeg tror jeg har vaginose el.l. Det jeg lurer på er HVOR jeg kan få undersøkt dette, HVEM som kan ta en slik undersøkelse, HVORDAN det foregår, og HVA det vil koste på de evt forskjellige stedene. Helst ville jeg unngått fastlegen min, og gynekologen her jeg bor...(liker dem ikke...)

Sykdommer: Utflod med vond lukt

Kvinne, 18 år

Svar

Kjære deg!

Alle allmennpraktikere og alle gynekologer kan undersøke om du har vaginose. Det er en enkel test som gjøres i løpet av en underlivsundersøkelse. Legen tar en prøve fra utfloden og tilsetter et stoff. Det kommer da et blaff av en spesiell lukt som er karakteristisk for vaginose. Legen vil sikkert ta andre prøver samtidig, for eksempel om du har underlivssopp. Dersom du ønsker det, kan legen samtidig ta celleprøve fra livmortappen (kreftprøve), og teste for kjønnssykdommer. Men dette må du be om eller gi tillatelse til for at legen skal kunne gjøre det.

Utflod med vond lukt (fiskeaktig) skyldes (som du selv har funnet ut!) som oftest vaginose. Det kommer spesielt etter samleie og menstruasjon.

Dette er svært vanlig, ufarlig, det er ingen betennelse og er heller ingen smittsom kjønnssykdom. Alle kvinner kan få det. Det skyldes at bakteriesammensetningen i skjeden er blitt forstyrret / skjev, slik at noen få bakterier har fortrengt de sunne som vanligvis skal være der.

Det er lett å behandle; FLAGYL® (metronidazol) er som regel effektiv:
Enten: 5 tabletter (2 gram) FLAGYL® svelges sammen med kveldsmat på første og tredje dag. (Det skal altså gå 48 timer mellom hver dose )
Eller : 1 tablett (400 mg) morgen og kveld i 7 dager

Selv om du har fått utdelt fastlege, kan du bestille time hos en annen lege. Prisen vil da være avhengig av om legen driver helt privat, eller som han/hun har avtale om refusjon. I siste tilfelle betaler du kun en egenandel.

Du vet vel at du står fritt til å forsøke å bytte fastlege? Les hvordan her

Les mer om vaginose her